AC-urile moderne si noile etichete energetice europene

 

Incepand cu ianuarie 2013, etichetarile europene se aplica si pentru clasa de echipamente de climatizare. Aceasta eticheta este cunoscuta de consumatori, ea fiind implementata intai la aparatele electrocasnice, din 1995. Eticheta a devenit acum obligatorie, utilitatea sa principala fiind de a furniza informatii referitoare la consumul de energie, pe masura ce cresterea eficientei energetice a ajuns sinonima cu unul dintre elementele care stau la baza strategiei europene cu privire la consumul energetic.

Consumatorii pot in prezent alege un echipament de climatizare, familiarizandu-se cu informatiile cuprinse in continutul etichetei europene. Astfel, din 2003, Uniunea Europeana a introdus doua noi clase pentru aparatele de aer conditionat si frigorifice, A+ si A++, pentru a veni in intampinarea cerintelor pietei pentru acest segment, fapt ce a incurajat totodata producatorii sa proiecteze produse tot mai performante. Actualul format al etichetei, in urma revizuirilor, consta in scala de clasificare A-G, includerea a sapte clase de energie si deosebirea cromatica relevanta pentru eficienta energetica mare (de la verde inchis) pana la eficienta energetica redusa, redata prin culoarea rosie. Pictogramele usor de “citit” au rolul de a informa potentialii consumatori legat de caracteristicile si performanta produselor. De asemenea, mentionarea nivelului de zgomot efectuat in timpul operarii reprezinta un criteriu care nu a fost neglijat. Daca doriti sa investiti intr-un sistem AC modern, va recomandam noile aparate de aer conditionat LG cu Inverter , in special gamele LG Econo, LG Silver Deco, LG Artcool etc.

In concluzie, etichetele energetice europene introduce pentru noile aparate de aer conditionat sunt relevante pentru a da cumparatorului sansa de a compara, pe baza unor informatii precise, performantele diferitelor sisteme si aparate AC, in corelatie cu stabilirea si evaluarea unor eventuale reduceri legate de costurile cu energia.

Legislatia europeana in vigoare prevede clase energetice pana la A+++, aspect important ce permite adaptarea la dezvoltarile tehnologice recente si asigura diferentierea produselor pe criteriul eficientei energetice.

Ce contine eticheta energetica pentru aparatele AC reversibile (cu operare pentru racire si incalzire):

  • Marca furnizorului si codul de produs
  • Clasa de energie in regim de racire – in conformitate cu SEER
  • Clasa de energie pentru incalzire – SCOP
  • Capacitatea de racire, SEER precum si consumul anual de energie pentru  furnizarea necesarului de frig
  • Capacitatea de incalzire, SCOP si consumul anual de energie pentru zone climatice (cald/mediu/rece)
  • Harta Europei cu indicatii legate de zonele climatice
  • Nivelul de zgomot produs de unitatile interioara si exterioara.

Clasele de energie se diferentiaza luand in considerare tipul aparatului AC. De exemplu, pentru aparatele tip split de perete, clasa energetica se bazeaza pe eficienta sezoniera, in vreme ce pentru sistemele AC simple sau duble de tubulatura se va calcula eficienta. Speram ca aceste informatii va sunt de folos in alegerea modelului de AC potrivit nevoilor dumneavoastra de climatizare!

Acest articol a fost publicat în DIVERSE și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *