Frumuseţea covoarelor olteneşti la îndemâna tuturor

M -am prins astăzi la o discuţie cu un vecin, care se apropie de vârsta de 90 de ani, privind tradiţia zonei în care locuim. Atât mi-a trebuit…..Am revenit puţin în anii copilăriei şi am derulat câteva amintiri.

Locuiesc într-o zonă plină de tradiţie, bine încastrată în oameni, în obiceiurile lor, în casele în care locuiesc, felul cum îşi împodobesc camerele şi nu în ultimul rând portul lor tradiţional. Toate acestea sau moştenit din generaţie în generaţie, dar acum, de vreo câţiva ani în urmă, a început să îşi piardă urma tradiţia. Un exemplu demn de luat în seamă este datinile şi obiceiurile de crăciun şi anul nou. Jocul ursului, irozii, jianul, jocul caprei, colindul de crăciun şi urătura moldovenească, au devenit o sursă generatoare de venit, şi care încet, încet îşi pierde autenticitatea şi scopul lor.

Dar au mai rămăs câţiva bătrâni în localitate, printre care se numără şi bunica Ioana, care iubesc şi ţin cu sfinţenie obiceiurile, dar mai ales straiele şi lucrurile cu care îşi împodobesc casele în interior şi la exterior. Ştergarele, farfuriile din lut, carpetele cusute pe ţesatură de cânepă, traversele(sau ţoale de pus pe jos), carpetele de împodobit pereţii camerelor, covoare tradiţionale, toate fiind confecţionate manual, numai cu fir de lână vopsit natural.

Eu am rămăs impresionat, şi aici vorbesc de amintirile mele din copilărie, de modul în care buna Ioana, după ce încheia lucrul de toamnă la câmp, ţesea la război carpete, traverse şi cergi de pus pe pat. Rămâneam de multe ori peste noapte, în vremea copilăriei, pentru a vedea cum trecea fiecare fir de aţă, cum bătea cu spata, şi cum în fiecare zi lua naştere carpeta. Mă minunam cum trăgea firele de pe sulul din spate, pe cel din faţă, cum schimba de fiecare dată rostul apăsând călcătoarele, era ceva ce mă ţinea acolo până noaptea târziu. Îmi mai amintesc şi cum se strângeau vecinile atunci când trăgeau firele prin spată, venind totodată şi cu un caier de lână, pentru a mai răsuci un fus cu fir de lână. Toată iarna, aproape în fiecare zi, veneau şi povesteau amintiri, cântau, şi lucrau care ce puteau.

Primăvara, când se ducea zăpada, trebuia să se termine lucrul la stative(război de ţesut). Aşteptam cu nerăbdare acest lucru……..Să vad carpetele floare de măr, sau lebede pe apă, flori de mac străjuite cu un chenar în culori vibrante de bleo sau verde aprins, sau cu caii alergând pe câmp. Acestea erau o parte din motivele populare care făceau carpetele să prindă viaţă. Vreau să vă spun că, eu am păstrat acele carpete până în ziua de astăzi, unele dintre ele le mai am aşezate pe pereţi. Mi-a plăcut acest stil popular, şi o să îi rămân fidel toată viaţa.

carpeta 1

 

15052006_1106379876097797_1621082389_o

carpeta 3

 

15052002_1106394799429638_1277637511_o

carpeta 2

 

Ce aş fi vrut să am, şi nu am reuşit până acum să procur, sunt covoare oltenesti .
Am rămăs întotdeauna fascinat de coloritul bogat, cu fond roşu sau o combinaţie de alb, albastru,sau gri, decorat cu motive vegetale, inspirate din natură: laleaua, spicul de grâu, margareta sau frunza de viţă, dispuse în rânduri orizontale, toate acestea transmiţind starea lucrătoarei de la războiul de ţesut. Aş fi vrut să văd dacă se aseamănă ţesutul orizontal cu cel vertical, ştiind că războaiele de ţesut olteneşti sunt diferite de cele din moldova.

covor-pomul-vietii-225x444covor-ana-maria-rosu-225x444

 

 

 

 

Cu greu aş putea alege dintre aceste covoare traditionale  olteneşti, unul singur. Sunt atât de frumoase, de representative, încât greu m-aş putea decide. Dar acesta, cu pomul vieţii, pe un fundal de bej, cu marginile albastre, consider că s-ar potrivi de minune alături de celelalte carpete moldoveneşti, şi s-ar integra perfect alături de celelalte obiecte de mobilier . Nu mă pricep eu prea bine în alegerea, sau combinarea obiectelor de interior, dar aceste covoare se pot aşeza oriunde. Prin coloritul lor, prin ceea ce reprezintă ele, transmit o stare de bine numai cât le priveşti. Eu mai am un fix, dacă îl pot numi aşa. Să simt mirosul acela de ţesătură din fir de lână…..Îmi stârneşte amintiri, simt trecutul, mă ambiţionează să descopăr tradiţiile satului românesc, care ne reprezintă din cele mai vechi timpuri.

covoare-oltenesti-1

Dacă vreţi să vedeţi, sau să cumpăraţi covoare olteneşti, ţesute cu migală în războaiele de ţesut verticale, o puteţi face accesând www.covoareoltenesti.ro, sau accesând link-urile din text.
Iar dacă va plăcut, distribuiţi şi prietenilor voştri, ajutând astfel la promovarea şi menţinerea valorilor tradiţionale, care ne reprezintă ca popor roman.

 

Sursa foto

-arhiva personala-carpeta 1,2 si 3

-covoareoltenesti.ro

Acest articol a fost publicat în DIVERSE și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la Frumuseţea covoarelor olteneşti la îndemâna tuturor

  1. Sandra Bulacu spune:

    Sunt frumoasa, dar parca nu prea mai sunt niste obiecte de folosit in viata de zi cu zi.
    Eu acum cumpar de aici http://startdecor.ro/13-covoare covoarele si sunt foarte multumita de ele. sunt de lana pura

  2. Lamiita Petre spune:

    Am avut si eu de toate, macate, carpete… nu le foloseam dar adunam moliile. Le-am trimis la tara inapoi la sursa.

  3. eu carpeta n-as mai pune dar covoarele chiar sunt superbe si din super material. Le-am admirat si eu la un targ si tare mult mi-au placut,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *