De ce aprindem lumanari la biserica?

Chiar dacă în momentul de faţă biserica este contestată din ce în ce mai tare, aceasta este vizitată de un număr impresionant de oameni. Pentru că se efectuează în fiecare săptămâna, slujba de duminică reprezintă ocazia cea mai des utilizată de către oameni pentru a merge la biserică. Atunci când participăm la o slujbă religioasă cât şi atunci când pur şi simplu biserica este vizitată în scop turistic există anumite obiceiuri pe care trebuie să le respectăm, indiferent dacă ştim sau nu ce reprezintă acel obicei. Aprinderea unei lumanari atunci când suntem într-o biserică reprezintă unul dintre aceste obiceiuri. Deşi cred că foarte puţini dintre cei care aprind o lumanare atunci când sunt într-o biserică ştiu ce reprezintă acest obicei, nimeni nu face rabat de la acest obicei. Daca si tu eşti unul dintre cei care se întreabă care este semnificaţia acestui obicei atunci te invit să citeşti continuarea acestui articol.

La fel ca în oricare altă situaţie în care se încearcă explicarea unui lucru şi în cazul explicării semnificaţiei aprinderii unei lumanari în cadrul bisericii există mai multe explicaţii. O primă explicaţie ne vorbeşte despre faptul că lumina emanată de aprinderea unei lumanari este Dumnezeu. Astfel, prin aprinderea unei lumanari ne apropiem de fapt de Dumnezeu.

Jertfa este un alt motiv pentru care aprindem lumanari atunci când mergem la biserică. Faptul că trăim indiferent de greutaţile pe care le avem în viaţa reprezintă cea mai mare bucurie pe care o avem în această viaţă, motiv pentru care trebuie să îi mulţumim lui Dumnezeu pnetru asta. Aprinderea unei lumanari precum şi spunerea unei rugăciuni sunt modalităţile prin care îi putem mulţumi lui Dumnezeu pentru ceea ce ne oferă.

Pentru ca din aceste două explicaţii reiese faptul că lumanarile nu sunt doar nişte obiecte care fac lumini, acestea sunt nelipsite de la slujbele religioase, indiferent de caracterul acestora. Mai mult decât atât, acestea se aprind atât la prescomidiar cât şi pe Sfânta Masa.

Pentru că aprinderea unei lumanari atunci când mergem la biserică reprezintă doar unul din obiceiurile pe care trebuie să le respectăm atunci când suntem într-o biserică, este foarte important ca înainte de a merge la biserică să citim despre semnificaţia acestor obiceiuri. De ce? Pentru că după ce ştim ce înseamnă fiecare obicei care trebuie respectat ne vom pregati mult mai bine din punct de vedere sufleteşte înainte de a le intreprinde.

 

Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la De ce aprindem lumanari la biserica?

  1. Ioana Radu spune:

    Si eu am aceeasi nedumerire pe care o are Cristina. Niciodata nu am inteles de ce nu pot aprinde la biserica niste lumanari cumparate din alta parte.

  2. Lamiita Petre spune:

    Din cate stiu, parca am mai lasat si eu un comentariu la aceasta postare. M-am inselat sau nu a fost pertinent ?

  3. bun, cu ocazia asta am inteles de ce aprind lumanari la biserica dar nu pricep de ce nu pot aprinde lumanari cumparate din alta parte decat din biserica :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *