Vezi şi tu cum o să îmi izolez locuinţa cu materiale naturale, aflate la îndemâna oricui!

M-am născut la sat, într-o zonă frumoasă de munte. Îmi amintesc cu bucurie clipele frumoase ale copilăriei, casa părintească, construită din bârne şi tencuită cu lut, de iazul din apropiere, unde fugeam în fiecare zi ca să ne răcorim, chiar şi de zilele în care mergeam cu părinţii la prăşitul porumbului sau la strânsul fânului. Locuiam, şi încă mai locuiesc, într-o zonă destul de sărăcăcioasă, fără multe posibilităţi de dezvoltare. Chiar dacă mă descurc destul de greu, tot nu aş pleca de pe aceste meleaguri. Aer curat, linişte, oameni cumsecade, chiar dacă vecinii sunt destul de înaintaţi în vârstă, casa părintească, livada cu meri unde îmi încarc bateriile, toate mă fac să uit de neajunsuri şi de dorinţa de a pleca spre ţări.

Cel mai mare neajuns, şi care îmi dă mereu bătăi de cap, este casa. Este o construcţie veche, construită din bârne de lemn şi tencuită cu lut(argilă) şi var. Ce e drept, aşa se făceau casele acum 60 de ani. Se folosea ce era la îndemână, lemn, pământ şi paie. Am reabilitat de-a lungul timpului interiorul, dar exteriorul nu am mai reuşit. Îmi propusese-m ca anul acesta să fac o izolare exterioară, dar au intervenit unele probleme care au consumat din bugetul acestor lucrări.

13413159_1570624616567628_4971247164432009605_nŞi când mă gândesc că vine iarăşi iarna……mă apucă groaza. Ştiţi câte lemne am ars, şi cald tot nu era? Mai puneam un calorifer electric, dar îmi puneam mâinile în cap când venea factura! Ferestrele se dezgheţau doar când mai bătea soarele în ele, aşa era de cald. Îmi trebuie cam 600 de lei în fiecare lună ca să încălzesc locuinţa, nemaipunând la socoteală şi electricitatea.

Nu am ştiut însă, că paiele uscate şi cocenii de porumb care le ardeam, sau rumeguşul care de multe ori este aruncat, în amestec cu lână , var şi lut, se poate face un strat izolator pe exteriorul casei. Dar e bine că am aflat şi acum. Trebuie să mulţumesc celor de la Blogal Initiative pentru această informaţie preţioasă!

casa taA fost elaborat proiectul Confort pentru casa ta iniţiat de către dr. ing. Constantin Miron, UNDP-GIF „Îmbunătăţirea eficienţei energetice în gospodăriile şi comunităţile cu venituri reduse din România”, care constă în educaţia populaţiei în vederea reabilitării termice, pentru a reduce consumul de combustibil pentru încălzirea locuinţelor.

Din Ghidul izolației eficiente am preluat căteva metode de izolare a casei, explicate în cele mai mici detalii, pe înţelesul tuturor.

Am paie uscate strânse de anul trecut din livadă, care stau aruncate într-un colţ din fânar, iar rumeguş o să aduc cu maşina vecinului, de la gaterul din satul alăturat. Lână am câţiva saci buni de pe timpul când creşteam oi, căci nu am mai avut la ce să o folosesc. Căci lumea s-a modernizat şi nu mai poartă îmbrăcăminte din lână. Lut este destul sub deal, cum îi zicem noi, şi pot să aduc cât vreau fără să platesc un leu. Doar şipcile, varul, cuiele şi holb-şuruburile trebuie să le cumpăr. De şipci nu ducem lipsă în zonă căci se pot cumpăra cu bani puţini un palet de la gater. În general am toate materialele necesare izolaţiei. Până acum aş avea de plătit: 100 de lei şipcile, aproximativ 100 de lei varul, cam de vreo 130 de lei cuie şi holb-şuruburi, iar plasa de rapiţă nu costă mai mult de 200 de lei pentru toată casa. Cu un total de 530 de lei pot să încep lucrările de izolare a casei.

13418699_1569168193379937_7672981239317598687_nNu o să îmi fac griji că nu o să iasă cum trebuie, deoarece am manualul în care sunt descrise toate etapele. De la curăţarea pereţilor, cum să prinzi şipcile de susţinere la distanţe egale, pregătirea şi omogenizarea materialului pentru izolat, până la modul de aplicare al acestuia (grosimea stratului izolator, cum şi unde trebuie lăsate găuri de aerisire, cum se aplică plasa de susţinere).

Puteţi descărca de aici manualul în care sunt prezentate toate etapele de reabilitare termică a locuinţei.

Avantajul este că nu trebuie să plătesc un meseriaş ca să facă această reabilitare. Sunt destul de familiarizat cu aceste lucruri, căci ştiţi cum se spune…”nevoia te învaţă!”. De mic copil am învâţat să dau cu mistria, să bat cuie fără să îmi dau peste degete, să prind două şipci la unghi de 90 grade, să finisez un perete, şi multe altele, aşa că voi reuşi să duc la bun sfârşit acest lucru. Timpul este foarte favorabil, această metodă necesită temperaturi ridicate şi timp mai mare, pentru a se putea usca.

Concluzia….
Există la îndemâna oricui, şi a mea, şi a ta cititorule, materiale naturale care se pot refolosi, care se pot transforma în scurt timp într-un strat izolator rezistent şi protector împotriva frigului iernii, căldura verii şi a zgomotului exterior.

Acest articol a fost publicat în CONCURSURI, Uncategorized și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Vezi şi tu cum o să îmi izolez locuinţa cu materiale naturale, aflate la îndemâna oricui!

  1. Apreciez enorm barbatii care inca mai sunt barbati si nu se sfiesc sa puna mama ciocan sau mistrie. O alegere inteleapta asta cu izolarea. Vara nu mai patrunde caldura, iarna nu mai intra frig, economie la facturi si confort cat cuprinde. Noi am izolat casa la exterior acum 5 ani si suntem multumiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *