Cum îmi voi amenaja locuinţa la exterior, pentru a trece mai uşor peste frigul iernii şi zăpuşeala verii?

Astăzi de dimineaţă, mult prea de dimineaţă, m-a vizitat zugravul. Este o cunoştinţă mai veche, dar care se pricepe să făcă de toate, în domeniul construcţiilor şi amenajărilor interioare şi exterioare. Vă daţi seama că nu a venit să servim o cafeluţă, ci a venit să evalueze ce materiale îmi trebuie pentru a face izolatii termice pe toată suprafaţa locuinţei.

logoDe ce mi-am propus să izolez casă?
În iarnă, cât şi în alte ierni, când au scăzut temperaturile sub 20 de grade C, am cam dârdâit de frig. Nu reuşeam să încălzesc nici camera mea, ce să mă mai gândesc la căldură în bucătărie sau în living. Este o casă bătrânească, moştenire de la părinţi, în care am amenajat interiorul, dar exteriorul de abia anul acesta m-am hotărât să îl amenajez.

Fusese-m în iarnă, pe la fratele meu,atunci când era mai ger afară, şi am simţit pe pielea mea ce înseamnă să ai casa izolată cu polistiren. Şi nu de oricare, ci un polistiren extrudat de 100 mm, care nu permite în nici un fel pătrunderea aerului rece din exterior. Fratele meu are un fix, dacă îl pot numi aşa, să folosească lucruri de cea mai bună calitate, şi să-şi amenajeze locuinţa cu cele mai noi materiale de construcţii apărute pe piaţă. În câteva ore, cât a durat vizita, m-a convins că este foarte utilă izolarea exterioară a întregii locuinţe. După mai multe replici, ca de la frate la frate, am ajuns la un numitor comun. Să pun polistiren extrudat în partea de jos a casei ( pe soclu), aproximativ 30 de cm, pentru a nu se deteriora atunci când plouă. Restul, în partea de sus, până sub acoperiş, voi folosi polistiren expandat de 100 mm, pentru o izolare termică şi fonică cât mai bună.

1841_120_120_0Nefiind în cunoştinţă de cauză, îmi tot puneam întrebarea: Cum stă „atârnat” atâta polistiren pe perete. Să îi pui plasa pe el şi……., şi să nu cadă”? Asta e, dacă nu am văzut niciodată cum se prinde….., îmi făceam tot felul de idei. Doar când te „loveşti” de aceste lucruri, le descoperi şi cauţi să vezi tot mecanismul. După cum a spus meseriaşul, peretele trebuie curăţat de toate resturile din tencuiala veche, tras la cumpănă şi îndreptat, iar pe urmă dat adeziv, şi prins polistirenul pe pereţi. După uscarea adezivului se prind plăcile termoizolante, cu dibluri de plastic sau oţel.

Iată că am mai învăţat ceva, şi parcă începe să şi îmi placă! După cum detalia meseriaşul, chiar că îţi vine să te lasi de altă meserie. Cât de important este să montezi un termosistem, care materiale sunt mai eficiente, cum să le montezi pe pereţi, şi ce tencuială finălă să dai pentru a face casa cât mai plăcută ochiului.

27307_550_550_0Pentru toate materialele termoizolante de care este nevoie, polistiren expandat şi extrudat, adeziv, plasă, amorsă, colţare şi tencuială finală, am nevoie de 3 000 de lei. Nu e o sumă mică, dar o să se amortizeze în cel mult trei ani, din reducerea consumului de electricitate şi a agentului termic.

index

De locuim la bloc sau la casă, ne putem da seama ca dacă deschidem fereastra iarna, se va pierde o bună parte a căldurii, degajată de calorifer. Aşa se întâmplă şi cu pereţii. Căldura degajată de ei, se va risipi în exterior. Izolând pereţii în exterior cu polistiren, vom stoca căldura iar temperatura din interiorul casei va rămâne constantă. La fel şi vara, când ne dorim să putem păstra cât mai mult timp răcoarea furnizată de aparatul de aer condiţionat, ţinem ferestrele închise şi jaluzelele trase. Aceste probleme apar din cauza unei slabe izolări termice a pereţilor exteriori, dar şi a celorlalte elemente conexe, cum ar fi acoperişul, balconul sau chiar fundaţia, acestea din urmă nefiind izolate corespunzător.

De abia aştept să văd rezultatul final! Să simt pe pielea mea, în casa mea, eficacitatea izolării exterioare.

Acest articol a fost publicat în CONCURSURI, Uncategorized și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cum îmi voi amenaja locuinţa la exterior, pentru a trece mai uşor peste frigul iernii şi zăpuşeala verii?

  1. spor la treaba ca ai nevoie. E un proiect care costa ceva dar merita. Noi am facut treaba asta acum 3 ani si pierderile de caldura s-au redus semnificativ, ca sa nu mai zic ca nici vara nu mai patrunde asa multa caldura in casa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *