Algarve, o destinaţie turistică fermecătoare din Portugalia

Eu deja mă gândesc la vacanţă. Este vreme bună, aşa că nu strică nimănui câteva zile libere, nu? Să nu ziceţi că voi nu vreţi o mică ieşire de sărbătorile pascale. Această sărbătoare cade pe 1 şi 2 mai, ziua oamenilor muncii, încă un prilej de a merge într-o mini vacanţă. Anul acesta m-am gândit să fac o schimbare, să aleg o destinaţie de vacanţă externă. Avem o ţară frumoasă, nimic de spus, cu locuri care te farmecă de la prima vedere, dar în Europa sunt zone care trebuie vizitate măcar o dată în viaţă. Eu prefer căldura, aşa că foarte greu reuşesc să mă hotărăsc, mai ales când vine vorba şi de costurile unei destinaţii externe.

logo_aerotravelDacă şi voi sunteţi nehotărâţi , sau vă gândiţi că o să coste foarte mult, eu zic să vă uitaţi puţin şi pe ofertele Aero Travel care îţi pune la dispoziţie, posibilitatea de a putea alege o destinaţie de vis, în orice colţ pământesc. Este o agenţie, clasată pe primele locuri în România, şi care oferă tuturor doritorilor bilete de avion pentru zona business corporate.

Destinaţii precum Skiathos, Skopelos, Lefkada, Parga, Sivota si Algarve Portugalia, sunt vizitate din ce în ce mai mult de către români, Aero Travel oferind bilete de avion sau aero vacanţe spre aceste zone turistice la preţuri avantajoase.

Dar dacă sunteţi iubitori de…..mult soare, plajă imensă, de gustări delicioase din peşte, de petreceri în aer liber, şi pasionaţi şi de locuri ce dezvăluie istoria, eu zic să mergeţi în Faro un oraş situat chiar în inima coastei de sud a Portugaliei, care este şi poarta de acces spre Algarve.

O destinaţie de vacanţă care este adesea trecută cu vederea. Privită pur şi simplu ca un punct de intrare în sudul Portugaliei, prin intermediul aeroportului principal al regiunii, acest lucru a putut permite oraşului Faro să-şi păstreze ambianţa sa liniştită şi farmecul tradiţional.

De multe ori când vrem să plecăm în vacanţa, ne lovim de lipsa locurilor de cazare. E bine de făcut rezervare din timp, pentru a fi sigur că vom avea zile liniştite. Portugalia, şi în mod deosebit regiunea Algarve, dispune la ora actuală de o ofertă generoasă de cazare, putând acoperi toate cererile. După preferinţe şi buget, se poate alege un hotel de 3 sau 4 ***, tip demipensiune, all inclusiv sau doar cu mic dejun inclus, sau cazare în vilă cu condiţii excelente.

dom-jose-beach-hotelEu aş prefera Hotelul Dom Jose de 3 * din staţiunea Quarteira,, şi se poate ajunge în 5 minunte la aeroportul din Faro. Are vedere spre Oceanul Atlantic, nemaivorbind de posibilitatea de a avea vizibilitate asupra întregii regiuni. Cu oferta earlybooking de la Aero TRavel, poţi să ai inclus într-un pachet, şi biletul de avion dus- întors, şi taxele de aeroport, transportul până la hotel, cât şi un translator.

După ce cazarea am rezolvat-o, soare este din plin, aşa că ar prinde bine puţină plajă. În Faro sunt unele dintre cele mai bune plaje din Algarve, acestea aflându-se la câteva minute de mers cu autobuzul.
Praia de Faro, se întinde pe o distanţă de 5 km, acoperiţi de nisipuri aurii, şi se prelungeşte până la Ilha de Faro. Aici s-a dezvoltat un turism de tip lowcost, cu cafenele şi baruri cochete, unde poţi să bei o bere sau o limonadă, la preţuri foarte convenabile. Dacă pe timpul sezonului turistic această plăjă devine aglomerată, se poate lua feribotul spre insula Ilha da Culatra
o zonă liniştită, unde te poţi relaxa. Plaja este destul de mare, existând întotdeauna spaţiu pentru toţi turiştii, cu ape calme şi curate.

praia-da-falesia-algarve-portugalIstoria şi-a menţinut mrejele întinse şi peste regiunea Faro. Dacă eşti pasionat câtuşi de puţin de trecut, vizitează Cidada Velha un fermecător centru istoric al oraşului Faro. Acest cartier este înconjurat de un zid impunător din secolul al 13-lea,care înconjoară toate clădirile ce conservă foarte bine urmele trecutului îndepărtat.

Dacă ai ajuns acolo, şi nu ar fi deloc rău să vizitezi această destinaţie, după ce te bălăceşti ziua-ntreagă în apele oceanului, ia-ţi iubita, soţia sau toată familia, şi fă o plimbare, pe seară pe străzile înguste şi pietruite , „gustând” din trecutul acestui ţinut. Intri prin Arco da Porta Nova poarta de acces în acest cartier, care te îndeamnă să păşeşti pe străzile pietruite, căptuşite cu încântătoarea arhitectură al secolului XIX-lea şi care te conduce spre piaţa primăriei Largo da Sé. Aici Palatul Episcopal din secolul al XVIII-lea, domină peisajul, alături de Catedrală. Construit în locul unei foste moschei romane, şi reconstruit de mai multe ori datorită atacurilor popoarelor cuceritoare, şi a dezastrelor naturale, Catedrala are un amestec interesant de stiluri arhitecturale, care par a rezuma istoria Faro într-un singur loc. Iar dacă vreţi să admiraţi priveliştea de sus, o puteţi face dacă urcaţi în turnul Catedralei de unde se pot vedea acoperişurile vechi, şi parcul natural Ria Formosa.

După ce am vizitat tot ce se poate vizita, şi să încheiem cum se cuvine explorarea acestui vechi edificiu, se trece prin Arco de Repouso poarta de ieşire din centrul istoric, şi ne îndreptăm spre aşezările mauritane, care au fost construite în exteriorul zidurilor după recucerirea creștină.

Muralhas_de_Faro_-_Arco_do_RepousoAici predomină arhitectura barocă, dar cel mai interesant lucru, dar şi puţin fioros, este Capela Ossos. Capela Ossos a fost construită în anul 1816, şi a adus un omagiu foştilor călugări carmelitani, care au fost îngropaţi în fostul cimitir, oasele lor fiind folosite la construirea acestei capele.

fotos-evora-capilla-huesos-002Nu cred că o să puteţi vizita toate aceste edificii într-o singură zi, dar să nu cumva să rataţi o escală şi la Muzeul Municipal de Arheologie.

Acesta are sediul într-o fostă mănăstire din secolul XVI, care oferă un peisaj istoric atrăgător, cu o caracteristică arhitecturală bine conservată. În muzeu, se pot vizualiza statui şi podoabe romane, multe dintre ele fiind găsite în apropiere , atunci când zona a fost excavată, precum şi lămpi mauritane interesante, şi picturi care datează din perioada barocă şi renascentistă. .

La Muzeul maritim se poate descoperi tradiţia maritimă portugheză, aşa că nu treceţi cu vederea acest edificiu. Este situat chiar în port, pe zona verde de pe malul mării, înconjurat de cafenele şi baruri contemporane, care caracterizează zona. Aici intrarea este liberă, şi se pot vedea ambarcaţiuni cu vele, tehnică străveche de pescuit şi tot felul de lucruri, descoperite în apele oceanului şi pe uscat.

Dacă vi s-a făcut foame după atâta istorie, şi vreţi să savuraţi preparate delicioase, din bucătăria portugheză,în Faro cât şi în celelalte staţiuni din Algarve, sunt nenumărate restaurante, cafenele şi baruri, cu vedere spre apă, unele pe plaja Faro, iar altele pe plajele Ilha, Culatra, Farol şi Ilha Deserta, toate amenajate departe de aglomeraţia urbană.

Gastronomia locală se bazează în principal pe gustări din peşte proaspăt şi fructe de mare, care sunt atât de uşor de găsit, dar nici carnea nu lipseşte din preparatele portugheze. Chiar şi vegetarienii şi veganii, vor avea meniuri specifice preferinţelor lor culinare, restaurantele adaptând meniurile pentru a se potrivi cu cerinţele clienţilor.

dom-carlos-restaurantRestaurantele tradiţionale oferă o selecţie de preparate din peşte, dintre care sardina la grătar, servită cu cartofi şi legume fierte sau salate, este mâncarea specifică zonei. De asemenea, nu lipsesc din meniu omletele, salatele şi diferite feluri de mâncare din carne, cum ar fi felii subţiri din carne de porc, numite febras, servite cu cremă de ciuperci sau pui. Să nu fiţi surprinşi, când veţi fi întrebaţi de chelner dacă doriţi să serviţi Couvert-ul. Aceasta este o gustare tradiţională la orice masă, şi este format din pâine proaspătă, măsline, pateu de sardine, brânză şi morcovi, care au fost fierte uşor, şi marinate în usturoi, ulei de măsline şi condimente.

CouvertÎn tradiţia portugheză se mai spune că, după o masă copioasă să nu uiţi niciodată să desfaci o sticlă de vin, pentru că ai mâncat degeaba. La capitolul vinuri, în Faro poţi descoperi o multitudine de soiuri, care să te încânte. De exemplu „vinho da casa”, alb sau roşu, este foarte apreciat de turişti. De asemenea, se poate opta pentru „vinho verde”, care este un vin nou, uşor spumant, răcoritor, care merge foarte bine cu peşte şi mâncare de pui, sau rozé – Mateus. Pentru băutorii de bere, restaurantele oferă trei mărci locale, Sagres, Super Bock şi Cristal, dar se pot găsi orice fel de bere din brandurile internaţionale.

algarve-surf-spotsgolf-Vilamouratour_img-217031-70

Distracţia este în Faro cuvântul de bază. Poţi să te plimbi cu barca, să joci golf pe terenurile imense, tenis, sau să te plimbi cu bicicleta, iar dacă eşti curajos, să faci puţin surfing. Pe tot parcursul anului, sunt numeroase evenimente, care fac turiştii şă vibreze de bucurie. Un exemplu demn de luat în seamă, este carnavalul din luna martie, care umple străzile de baloane colorate şi muzica, creeând o atmosferă de petrecere. Şi sărbătorile pascale sunt o ocazie bună de distracţie în Algarve.

Medieval-Festival-of-SinesÎn această perioadă se organizează târguri, unde muzica şi divertismentul umple străzile, iar turiştii au ocazia de a gusta tradiţionalul „folar”, un cozonac care este umplut cu un ou fiert tare, cocoţat în partea de sus. Aproape de Faro, la Tavira, există o procesiune în duminica Floriilor, care datează din secolul optsprezece, când a fost introdus de călugării carmelitani. Pe lângă cele specificate mai sus, Algarve dispune de numeroase cluburi de noapte, de concerte în aer liber, organizează concursuri, focuri de artificii pe plajă, toate pentru buna dispoziţie şi relaxarea vizitatorului.

Algarve este o destinaţie ideală pentru vizitatori care doresc să descopere latura „reală” a Portugaliei, dorind să petreacă mai mult de şapte zile pe aceeaşi plajă. Oraşul Faro, căci despre el am vrut să vă vorbesc, oferă istorie, cultură, într-un mediu relaxant.
Cu siguranţă, aceste destinaţii turistice merită din plin tot efortul nostru financiar.

Acest articol a fost publicat în CONCURSURI, Uncategorized și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Algarve, o destinaţie turistică fermecătoare din Portugalia

  1. E bine ca tu stii macar unde vrei sa ajungi. Eu deocamdata stiu doar ca mi-ar placea sa merg intr-o vacanta in orice tara straina. Sper si reusesc in viata asta. Sunt locuri absolut superbe cele la care visezi tu da. Daca castigi o excursie pe undeva si ai nevoie de cineva sa iti care bagajul, sa te dea cu ulei de plaja, sa iti aduca un cico rece, ma ofer eu!

    • nicu.despa spune:

      Da măi Cris, măcar în vis o să pot merge pe acolo! Şi cred că o să te iau şi pe tine, dar ca prieten , nu ca „sclav”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *