Exoscheletul, un pas în viitor pentru cei imobilizaţi în scaunul cu rotile!

axosuitNu trece zi în care să nu aflăm din presă sau de la tv, de un nou accident, soldat cu decese şi răniţi. Mulţi dintre cei ce au fost afectaţi în aceste accidente, rămân cu sechele pe viaţă. Fără mâini sau picioare, cu oase zdrobite care nu mai pot fi recuperate, sau chiar paralizaţi.

Mulţi dintre ei se folosesc de un căruţ rulant pentru a se putea deplasa. Sunt rupţi de viaţa de altădată, izolaţi în propria locuinţă. S-a descoperit o metodă de clonare a osului afectat, cu ajutorul imprimantei 3D. O metodă revoluţionară, dar care are nevoie de testări, care pot dura şi 10 ani.

Dar iată că salvarea vine de la tinerii de la Axosuits, care construiesc exoschelete pentru oamenii care nu pot să meargă.
Aceşti oameni, care au fost ţintuiţi într-un scaun cu rotile, vor putea să meargă din nou singuri, cu ajutorul tehnologiei.

Iniţiatorii acestui proiect, Andraş şi Dorin, iubitori ai desenelor animate cu Iron Man, şi-au pus cap la cap cunoştinţele, şi au făcut un exoschelet.
Arată ca un „costum” din metal (cred că se aseamănă cu personajul Iron Man), şi care este alimentat cu baterii. Imediat ce este „îmbrăcat” ajută persoanele cu probleme locomotorii să se deplaseze singure.

Screen-Shot-2014-08-07-at-16.27.14Până la sfârşitul acestui an, speră să poată finaliza primul robot, care va fi vândut unui spital din România. Preţul este la nivelul unui autovehicul s.h, dar care în străinătate se vinde cu 80.000-100.000 de euro. Exoscheletul a ajuns în acest an, la al treilea prototip. Compania a decis ca robotul să fie şi accesibil ca preţ, ca să poată fi cumpărat atât de persoane fizice, cât şi de spitale. Nu ar fi rău, dacă Casa de Asigurări de Sănătate s-ar implica mai mult, să dedice un fond pentru achiziţionarea acestor roboţi, şi dotarea spitalelor cu ei.

Statisticile legate de paraplegie arată că majoritatea persoanelor care ajung în această situație sunt adulți tineri sau adolescenți. Exoscheletul îi poate ajuta pe aceştia, şi nu numai pe ei, să poată merge din nou. Este ingenios gândit, astfel încât să poată fi ajustat sau mărit, pentru pacienţi cu înălţimea minimă de 150 cm, şi maximă de 210 cm, suportând o greutate de până la 125 kg. Are setări de recuperare reglabile în funcţie de afectarea pacientului, iar bateria reîncărcabilă are o durată de funcţionare de 6 ore.

Nu doar cei cu paraplegie pot folosi acest robot, ci şi cei ce se află în perioada de recuperare, cei cu amputări de membre inferioare, suferinzi de atrofie musculară şi cei cu accidente vasculare cerebrale, care necesită recuperare.

817c8686Proiectul Axosuits a câştigat în noiembrie 2014 o competiţie dedicată startup-urilor, organizată în cadrul conferinţei How to Web, unde a obţinut un premiu de 10.000 de euro. După trei ani, de când au început aceste i idei, startup-ul Axosuits, apare în lista celor mai tari idei de afaceri europene aflate la început.

Sper ca acest robot să poată fi implementat în sălile de recuperare din spitale. Sunt foarte mulţi bolnavi care de abia aşteaptă să se reintegreze în societate, să simtă pământul sub picioare, la figurat vorbind.
Dar, vorbind la situaţia din timpurile de astăzi, dacă ar fi fost ceva defurat, sigur se găseau bani pentru acest proiect. Nu auzim altceva decât că nu sunt bani, casa nu are fonduri. Lasă că dacă moare unul rămâne o pâine în plus…… ajută la scăderea inflaţiei. Simplu, nu?

Vă las să ascultaţi o melodie cântată de un moş folk-ist, pentru cei ce suferă de sindromul DNA.

Acest articol a fost publicat în DIVERSE, Uncategorized și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Exoscheletul, un pas în viitor pentru cei imobilizaţi în scaunul cu rotile!

  1. Ioana Radu spune:

    Asta e unul dintre avantajele prezentului pe care il traversam, adica faptul ca tehnologia avanseasa in beneficiul nostru. Ma bucur cand vad ca sunt oameni care, in loc sa construiasca autoturisme sau masini de spalat, aleg sa faca niste masinarii care sa ii ajute pe oamenii care duc o lupta cu ei insisi. Sunt emotionata cand vad astfel de proiecte. Chiar daca, e adevarat, in Romania e mai greu sa le vedem.

  2. respect pentru oamenii care lucreaza in acest sector de cercetare si descopera lucruri noi capabile sa redea viata si bucuria de a trai oamenilor care au astfel de probleme. totusi, la noi in tara nu cred ca se foloseasca prea curand asa ceva. Vorba ta, nu sunt bani niciodata. Decat de furat. De investit in sanatate niciodata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *