Cum poţi teroriza o femeie bolnavă în asemenea hal?

Să fii bolnav, este foarte greu, dar să fii suferind şi să mai fii chinuit şi de cei din jur, este cumplit. Şi să îţi imaginezi că lucruri de acestea oribile se întâmplă.

Maria, este o femeie cu vârsta de 60 de ani. Locuieşte de când se ştie în Racova din oraşul Buhuşi, de prin părţile Bacăului. A avut o viaţă foarte chinuită, dar nici acum nu s-a schimbat deloc. Spune ea: „Am avut o familie destrămată. Mama a suferit mult. A fost bătută mereu de primul soţ. Mergea ziua la CAP să muncească, iar seara când venea acasă lua o porţie de bătaie. Noi eram copii şi fugeam de frică. Stăteam ascunşi până se termina tot tărăboiul. După un timp s-au despărţit. Am crezut că totul s-a sfârşit. Mergeam cu mama la munca câmpului, seara veneam acasă, totul era altfel. Am crescut mari, mama s-a recăsătorit, am căpătat şi un frate vitreg”.

O poveste impresionantă dar în acelaşi timp şi foarte tristă. Ca şi cum nu ar fi fost îndeajuns de tragic trecutul, au revenit aceleaşi situaţii. Tatăl bătea mama, iar ca surplus….şi fratele vitreg o bătea pe sora lui vitregă, Maria. Cu o voce înceată, de parcă se temea să ne spună, zice: „Dar şi acum mă mai bate! De atâta frică şi bătăi m-am îmbolnăvit de rinichi. Fac dializă de trei ori pe săptămână, dar tot nu am scăpat de bătaie. Vin de la dializă şi mă ţine la poartă, zicând că dacă intru, o să mă omoare sau mă violează”.

Să fie ură faţă de semen, să fie nebunie, nici nu ştiu cum să interpretez. Şi când te gândeşti că sunt fraţi, şi stau sub acelaşi acoperiş….. Da maică, mai spune Maria, dar ma băgat într-o magazie de la grajd, unde nu are pereţii tencuiţi, unde e frig şi foarte strâmt. Mi-am luat o sobă mică de metal, dar nu pot să fac foc în ea pentru că se pot aprinde pereţii din lemn., şi ard şi eu acolo. Că de multe ori am zis maică, că mai degrab ard de vie, decât să mai îndur atâtea.”

Ne mai povestea cum a venit într-o seară, a izbit în uşă până s-a deschis, şi a cerut bani. De abia luase pensia de boală, iar vroia să îşi astâmpere setea de alcool…..începută cu o zi înainte. A ieşit, împingându-l afară, şi s-a urcat în podul de la grajd. El, cu fumurile licorii lui Bachus, a luat un cuţit şi se îndrepta ca un nebun spre pod. Când am întrebat-o, cum de ai scăpat, „pai am tras scara în pod şi nu a mai avut cum să ajungă la mine”.

Povesteşte întruna, iar ochii lăcrimează. Nici nu mai avem cuvinte, parcă nici nu mai respiră nimeni. Pur şi simplu suntem încremeniţi de spusele Mariei.

Acum, de vreo câteva zile, ş-a dus la o rudă, care a primit-o să locuiască cu ei. O familie numeroasă, fiind compusă din 8 membri. Şi acolo însă trebuie să plătească. În fiecare lună când vine pensia, aproape toţi banii le dă lor. Dar au spus că nu pot să o ţină prea mult, aşa că să îşi caute în altă parte.

Dar unde, mai spune ea, „la cămin nu mă primeşte pentru că am venitul foarte mic, să stau în chirie nici vorbă, unde maică, unde? Am fost la poliţie şi am spus despre bătăile care le primesc, am fost la nea primaru’, dar degeaba, nimeni nu a venit sa facă nimic! Am să dau foc la casă şi la tot, ca măcar aşa să scap de atâta durere!”

S-a făcut o linişte de mormânt. Nimeni nu mai scotea o vorbă. Era atâta durere în jur…..Şi mă întreb, oare nu se poate face nimic pentru acest suflet chinuit? Şi aşa dializa este o boală foarte grea, care necesită igienă şi regim personalizat, dar să mai fii şi bătut, şi ţinut în frig, flămând, este ceva de neimaginat. Dar totuşi se întâmplă în zilele noastre.

Avem la primării asistenţi sociali care trebuie să se ocupe de aceste cazuri, dar cunoaştem stilul lor de implicare. Eu am trimis spre mai multe asociaţii povestea de viaţă a lui Maria, dar până acum fără rezultat. Sper încă, să răspundă cineva, măcar pentru un răspuns negativ.

Dacă citiţi acest articol, şi ştiţi vre-o metodă prin care să o putem ajuta pe Maria, să scape de această teroare, vă rog să mă contactaţi(într-un comentariu sau în secţiunea de contact), şi o să punem ideile cap la cap, şi poate rezolvăm cazul. Maria nu are telefon, dar o puteţi găsi în localitatea Racova din oraşul Buhuşi, judeţul Bacău, sau la centrul de dializă Fresenius din oraşul Bacău(marţi-joi-sâmbătă, de la 6.00- 10.30)

Acest articol a fost publicat în DIVERSE și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

7 răspunsuri la Cum poţi teroriza o femeie bolnavă în asemenea hal?

 1. Un om spune:

  Buna seara. Imi poate da cineva adresa exacta a femeii? Strada….numar…

  • nicu.despa spune:

   Bună seara. Adresa cu care figurează în dosarul de la clinică, este oraş Buhuşi, comuna Racova. Nu are telefon, dar o să cer şi mai multe detalii mâine, şi revin cu detalii.
   Ar mai fi o posibilitate, să sunaţi în timp ce suntem la dializă, şi îi voi da telefonul să vorbească.
   Numărul meu de telefon este 0744849906. Vă rog să mă contactaţi, poate reuşim să facem ceva. Mulţumesc.

 2. Ioana Radu spune:

  Casele de ajutor social cred ca sunt singura solutie. Stiu ca exista si case special pentru femei abuzate. O sa distribui materialul tau, poate poate ajunge la cine trebuie. E crunt ce se intampla…

  • nicu.despa spune:

   Acest lucru nu îl ştiam. Eu am trimis e-mail la mai multe asociaţii dar fără nici un răspuns. Încă nu renunţ….

 3. Nu vreau si nu pot sa imi imaginez cum este sa traiesti intr-o asemenea teroare si sa mai fii si bolnav. Unii oameni e clar ca au pactul cu diavolul si ca nu sunt normali la cap. Problema e ca statul ii lasa pe ei sa traiasca fericiti in prostia lor chinuindu-i pe altii. Tot mai dese astfel de cazuri si nimeni nu face nimic. Statul nu se implica decat cand vine vorba sa ia.

 4. stefania jiga spune:

  Poate totuși vine careva cu o soluție să o putem salva pe Maria de această bestie numită frate.

 5. Tatiana Crisan spune:

  Doamne fereste,animalul sa faca puscarie,daaaar cine sa se sesizese pt o amarita?Sesizarile se iau in considerare pt cei cu bani nicidecum pt sarmani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *