Depresia renală

dep1

Majoritatea pacienţilor diagnosticaţi cu insuficienţă renală cronică, şi care sunt în prealabil dializaţi, suferă de depresie. Acest simptom, dacă îmi permiteţi să îl numesc aşa, poate înrăutăţi starea pacientului.

Dar haideţi să vedem ce este depresia
Depresia este un cuvânt folosit pentru a descrie sentimentele şi starea de spirit scăzute. Toată lumea va fi la un moment dat, în viaţa lor, dezamăgiţi sau plictisiţi de grijile cotidiene, dar atunci când oamenii dezvoltă simptome persistente de stare de spirit scăzut, care sunt omniprezente, aceştia pot avea depresie.
Depresia este caracterizată prin:
– o gândire negativă persistentă sau sentimente de inutilitate
– pierderea interesului pentru lucrurile plăcute lor
– lipsa motivaţiei şi a energiei
– nu doresc să fie înconjuraţi de prieteni, preferă singurătatea
– somnul este incomplet sau prea excesiv şi sunt lipsiţi de poftă de mâncare
– lipsa capacităţii de a se concentra
Uneori oamenii sunt atât de afectaţi de această afecţiune, încât ajung să se gândească să îşi ia viaţa.

Cât de întâlnită este această afecţiune la pacienţii cu boli renale?
Nu este deloc neobişnuit, ca un pacient cu o boală renală să experimenteze aceste episoade de depresie, iar 1 din 3 pacienţi cu boli renale vor trece prin aceste stări depresive.
Pentru pacienţii cu insuficienţă renală sunt diferite stadii de depresie:
– Când li se spune prima dată despre problemele renale apărute
– Când este pus pe tratament prin dializă
– Când se face un transplant

Lucrurile, din păcate, pot avea efecte nefavorabile stării de sănătate, în timpul dializei sau a transplantului, ceea ce poate afecta foarte grav starea de sănătate a unui pacient.

dep

Cum se pot evita aceste stări depresive?

Una dintre modalităţile prin care puteţi evita o stare de depresie este activitatea zilnică. Cu cât eşti mai activ, cu atât mai mult ai bună dispoziţie şi un psihic echilibrat.
Propune-ţi să faci ceva în fiecare zi, chiar dacă ar fi şi o plimbare până la magazinul din colţul străzii, căci îţi poate ridica starea de spirit. Un alt mod prin care se pot evita aceste stări, este să vezi lucrurile negative care te indispun şi să încerci să le eviţi. Fă-ţi mai mulţi prieteni şi nu te izola. Discută cu ei problema ta de sănătate, şi ai să vezi că au o părere bună despre viaţa pe care o trăieşti. Dacă nu găseşti nici o cale de ieşire din această depresie, apelează la psihologul clinicii de dializă. Cu câţiva ani în urmă s-a dat o nouă directivă, prin care clinicile de dializă şi transplant sunt obligate să angajeze un psiholog.

Ştiu că o să spuneţi(cei ce sunt cu dializă) că psihologul nu se poate întâlni decât foarte rar, că nu se implică zilnic în asistarea pacienţilor depresivi, dar sfatul meu este să contactaţi şeful de clinică,care are obligaţia să ia măsuri pentru eliminarea acestei probleme.

Acest articol a fost publicat în DIALIZA RENALĂ și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Depresia renală

 1. Ioana Radu spune:

  E greu cu depresia. Am avut şi eu pe la începutul anului. La început nu o vedeam ca pe o problemă, cât mi se părea că eu însămi sunt o problemă. Am ajuns la medic dintr-o întâmplare cu gripa, şi aşa m-am ales şi cu trimitere la psihiatru. Tratament medicamentos, sfaturi, trimitere la psiholog (unde nu m-am dus pentru că n-am avut bani, şomeră fiind).
  Din punctul meu de vedere, depresia este un subiect sensibil. Cu atât mai nociv pentru cei care au şi alte probleme de sănătate.
  Tu să fii puternic, ne-am înţeles? Să ai grijă de tine şi, ori de câte ori bate depresia la uşă, să-ţi aduci aminte că eu şi mulţi alţi colegi din BlogAwards suntem mândri de tine! Cu siguranţă şi alţi oameni, dar poate nu au avut curaj să îţi spună. Te pup

  • nicu.despa spune:

   Aşa este Ioana, depresia este un subiect sensibill care ne afectează pe toţi, în mică sau mai mare măsură.
   Mulţumesc pentru încurajări, întotdeauna am avut nevoie de sprijin psihic de la prieteni.
   După evenimentele petrecute în ultimul timp, am prins curaj şi mai mult, aşa că depresia va fi de domeniul trecutului! Te îmbrăţişez cu drag bunul meu prieten!

 2. stefania jiga spune:

  Sper să mă țin bine și să nu mă apuce vre-o depresie,Doamne ferește,că nu o să te mai înțelegi cu mine.Sănătate tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *