Un gând bun spre lumea-ntreagă

d2

Astazi, 14 noiembrie, se sărbătoreşte ziua mondială a diabetului. A fost marcată pentru prima dată la 14 noiembrie 1991, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale a Diabetului, şi are ca scop conştientizarea populaţiei privind prevenirea diabetului, modul în care poţi ţine sub control această boală şi metode eficiente de tratament.

România se clasează în primele 10 ţări din Europa privind incidenţa diabetului, având la activ, depistaţi, peste 1.506.000 persoane cu diabet, diagnosticându-se anual peste 2.000 de cazuri noi la copii. Numărul diabeticilor din ţară a crescut cu 30% în ultimii doi ani, majoritatea celor care suferă de această boală, au peste 45 de ani.

Procentajul este îngrijorător, de aceea în fiecare an, această zi se axează pe modul de cum poate fi prevenit stresul şi obezitatea, principalele cauze în declanşarea acestei afecţiuni.
În această zi este sărbătorită şi ziua de naştere a fiziologului şi farmacologului canadian Frederick Banting (1891-1941),cel care a studiat secreţia internă a pancreasului, introducând insulina în terapia acestei afecţiuni, în octombrie 1922.
Să nu uităm însă, că insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu și a fost calea spre salvarea unui număr enorm de vieţi omeneşti.

di

Dar ce este diabetul?

Diabetul, boală cronică, apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, sau o secretă, dar organismul nu o poate utiliza eficient.
Efectul acestei disfuncţii este hiperglicemia (nivelul ridicat de zahăr din sânge)
De-a lungul timpului, această hiperglicemie poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii şi nervii.

Dar nu uitaţi!
Cu o dietă sănătoasă, cu un program de sport zilnic, cu menţinerea greutăţii corporale în limite normale, evitând consumul de alcool şi tutun, şi cu un psihic bun, se poate preveni înstalarea diabetului.

La mulţi ani vouă persoanelor „dulci” din întreaga lume! Mai multă atenţie celor ce sunt sănătoşi! Sănătate tuturor celor ce se implică în prevenirea şi tratarea acestei boli!d1
Faceţi un test glicemic măcar o dată pe an!

Acest articol a fost publicat în DIVERSE și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Un gând bun spre lumea-ntreagă

  1. Ioana Radu spune:

    Ar trebui facute multe campanii de constientizare. Sunt pro stilului de viata sanatos. Unii nu inteleg ca a avea kg in plus este ceva ce vine la pachet si cu multe posibile afectiuni.

    La multi ani celor dulci! :D

  2. maya-maria spune:

    Mulțumesc pentru urare! Te salută o dulcică tare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *