O afacere de viitor

Am venit, cred că pe acum o lună, foarte supărat acasă. Auzisem că singura firmă care mai funcţiona în localitate , şi-a închis porţile. A intrat în insolvenţă! Şi când mă gândesc că acolo aveau un loc de muncă vreo 200 de angajaţi, mă întristez foarte mult. Dar asta nu rezolvă nimic.

Aşa că, am zis că trebuie să fac ceva. Venind acasă, am propus tatălui meu să înfiinţăm un SRL. Mi-ar place o afacere PFA, dar când am văzut că noile modificări ale codului fiscal, aprobate prin Legea 227-2015, şi care vor intra în vigoare începând cu anul 2016, obligând PFA-urile la plata a noi taxe şi impozite, m-am axat pe o afacere de tip SRL.

„Gură de oxigen” in înfiinţarea unei firme rămâne pentru mine ca formă de organizare SRL-ul, deoarece „nu trebuie să depui documente care să ateste pregătirea şi experienţa profesională în domeniul de activitate solicitat.
Poţi alege mai multe coduri CAEN pentru a putea desfăşura mai multe activităţi economice din domenii diferite.
SRL-urile pot participa la licitaţii private sau publice, pot obţine fonduri nerambursabile de la stat.”

Şi ce domeniu de activitate credeţi că o să aleg? Bineînţeles că acolo unde mă pricep mai bine. Domeniul agricol-zootehnic. De mic copil am învăţat cum se cultivă pământul, metode eficiente de îngrijire şi dezvoltare a culturilor, cum să depozitez recolta aşa încât să se păstreze bine peste an. Dar cel mai mult am îndrăgit creşterea animalelor. Şi în mod special a bovinelor. Aşa că înfiinţarea unei ferme de vaci cu lapte (urmând ca în viitor să diversific rasele) rămâne principala opţiune în această afacere. Pentru început voi achiziţiona, de la surse autorizate, 20 capete bovine rasa holshtain, cu o producţie de 24 litri lapte pe zi. Pentru a valorifica laptele, caut să închei un contract cu o firmă de prelucrare a laptelui, care să îmi asigure transportul în condiţii optime.

Am vreo 10 ha de teren agricol cultivat cu cereale, un ha de teren la marginea unui izlaz unde pot să construiesc câteva grajduri pentru vaci, iar în zonă am posibilitatea de a arenda încă vreo 100 de hectare. Şi precum producţia de lapte în România este destul de limitată, cred că ar fi o afacere pe termen lung, cu posibilitate de extindere şi diversificare. Se poate creşte numărul de bovine pe fiecare an, aş înfiinţa o mini secţie de înbuteliat laptele şi una de prepararea brânzeturilor, iar când voi ajunge la 200 de capete, voi pune pe picioare şi un abator, unde să pot sacrifica în condiţii optime efectivul de taurine, rasa de carne.

Pentru începutul afacerii cred că mă voi descurca cu 20 de angajaţi. Opt angajaţi, în două schimburi, la adăparea şi igiena bovinelor, doi la staţia pentru muls, iar ceilalţi se vor ocupa de cultivarea, întreţinerea, recoltarea cerealelor şi depozitarea acestora.

În timp, în funcţie de cum voi putea mări efectivul de bovine şi diversificare a producţiei, estimez la un număr de 100 angajaţi, care să lucreze în 2 schimburi la îngrijirea bovinelor, zilieri în muncile agricole, în trei schimburi în secţia de prelucrare şi ambalare a laptelui şi în abator.

Am stat şi analizat în detaliu toate etapele. Ce acte îmi trebuie, ce plăţi am de făcut şi unde trebuie să le fac, ce fonduri trebuie să deţin pentru a putea fi eligibil,o întreagă bătaie de cap. Să nu credeţi că e „floare la ureche!”

Dar m-am gândit că cel mai bine ar fi să angajez prima data o „firmă de contabilitate din Bucureşti” care să se ocupe de întocmirea acestui proiect.

ex
Am descoperit că „sunt anumite firme de contabilitate care înfiinteaza firma gratuit, adica nu percep taxe pentru acest serviciu. Eu voi plati doar taxele către Registrul Comertului. Ei se vor ocupa de tot: obtinerea rezervarii de denumire, verificarea conditiilor obiectelor de activitate ce urmeaza a fi autorizate, completarea cererilor, obtinerea certificatelor, depunerea si ridicarea actelor si declaratiilor, etc. Dar „consultă această pagină” pentru a afla mai multe detalii privind avantajele angajării unui expert în contabilitate.

Proiectul este bun şi profitabil pentru viitor, dar trebuia să îl conving pe tata. Se tot contrazice cu mine, ba că nu o să mă descurc pentru că nu am experienţă, ba că o să îmi trebuiască angajaţi care trebuie plătiţi, că mi-ar trebui vreo 10.000 de euro pentru demararea acestui proiect……şi câte şi mai câte.

Dar avea şi dreptate. Am nevoie de banii aceştia pentru a putea construi un adăpost pentru bovine, la standarde europene. Cu hrănitori mecanizate, igienizare computerizată, şi bineînţeles o staţie de muls automată, cu tanc de răcire a laptelui.

M-am gândit că bine ar fi, ca împreună cu un contabil, să ne implicăm în redactarea unui proiect de accesare a unui fond european nerambursabil. Mai ales că pentru cei ce vor să acceseze fonduri pentru domeniul agricol se acordă o sumă de 40.000 euro nerambursabili, dar trebuie să demonstrez şi eu că deţin cealaltă jumătate a sumei. În terenuri, construcţii sau efectiv de animale.

m

Cam așa o să arate ferma pe care o voi construi

 

images

Dar iată și bovinele…

 

 

 

 

 

 

 

Pentru început mă voi apuca de construcţia grajdurilor cu banii pe care îi are familia pentru „zilele negre”, ca să am cu ce demonstra participarea cu 50% la această afacere. După un an sau doi voi face un proiect cu care să pot accesa aceste fonduri europene nerambursabile.

Nu este uşor să îmi deschid o afacere, dar nici imposibil. Totul depinde de modul în care mă voi organiza, de cât de mult mă implic şi de fondurile de care voi dispune în viitor. Dar contez pe experienţa unui contabil , care mă poate ajuta,până în cele mai mici detalii, la înfiinţarea acestei firme.
Îmi doresc succes şi multă putere de muncă pentru anul 2016!

 

Sursa foto-mercado.ro,aqrobiznes.med

Acest articol a fost publicat în CONCURSURI și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la O afacere de viitor

 1. Ioana Radu spune:

  Foarte util proiect ai gandit, inclusiv pe partea de creare locuri de munca. La partea cu cerealele poate vin si ma angajez la tine. Eu ma bucur de fiecare data cand merg prin alte zone ale tarii si vad terenurile lucrate, nu pline de buruieni ca aici. Valorificarea a ceea ce avem este cheia catre o economie mai buna. Felicitari pentru idee si mult succes!

  • nicu.despa spune:

   Te angajez cu mare plăcere! Ar fi nevoie de un cunoscător în ale tehnologiei de cultivare şi întreţinere a culturilor.Proiectul este bun dar mai trebuie finanţe. Mulţumesc de apreciere!

 2. maya-maria spune:

  Bravo! Teoretic te pricepi.Ai teren, ai grajd, ai vaci, ai salariați. Greu vine când o începe statul să te jupoaie cu cele peste 200 de dări pe care va trebui să le dai. Nu știu dacă faci vreo mare brânză, dar important este că are cine să te ajute la început. Până termini tu actele și-ți pui totul la punct, poate se gândește guvernul asta cel nou, de tehnocrați, să încurajeze munca și inițiativa. Succes!

  • nicu.despa spune:

   202 dări! Ar trebui să se gândească şi la cei care vor să înceapă o afacere dacă vor să aibă creştere economică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *