Un luptător în „meciul vieţii”

WP_20151003_16_51_47_ProDe mult timp mă tot gândeam să scriu despre noul meu prieten Ciprian. Nou….la figurat, deoarece îl cunosc de aproape un an de zile. Cu o săptămână în urmă i-am făcut o vizită surpriză. Fiind prin oraşul în care locuieşte, m-am oprit câteva ore şi în casa lui.

 

Dar haideţi să vă spun câte ceva despre el. Este un tânăr luptător în „meciul vieţii”, care locuieşte singur într-un apartament din centrul oraşului Bacău. Suferă de o „boală boierească, diabetul. Aşa este numită această boală, deoarece trebuie să mănânci bine……precum un boier. Cred că aţi mai auzit, sau aţi mai întâlnit persoane cu această dizabilitate. În timp te lasă fără ochi, fără rinichi, inima ţi-o face praf, şi picioarele le scurtează, toate organele le afectează.

Lui i s-a redus vederea până la 7% şi s-a instalat insuficienţa renală, acum trei ani. O situaţie destul de dificilă. Dar cum am mai spus, fiind un luptător, a răzbătut prin această situaţie, şi a mai şi reuşit. Acum trei ani, fiind diagnosticat cu insuficienţă renală cronică, a trebuit să intre pe dializă. I-a fost montat un cateter abdominal şi a început să facă dializă peritoneală. Deşi nu este indicat ca un nevăzător să facă acest tip de dializă, medicii au trecut peste acest inconvenient. Aşa este în Românica. După un timp, această metodă nu a mai dat rezultate, şi a fost schimbat e hemodializă. Văzând că starea de sănătate nu este prea favorabilă, s-a înscris pe lista de transplant.

Deşi pe această listă se poate aştepta şi câţiva ani la rând, el a fost mai norocos. A fost chemat de patru ori în doi ani de zile. Ultima dată când a fost chemat, a fost şi oprit. Avea 5 puncte la compatibilitate, fiind unul dintre cei doi fericiţi primitori. Dar surpriza aici vine……a primit două organe. Fiindcă avea şi diabet, şi donatorul a avut un pancreas sănătos, i s-a transplantat şi acest organ. Practic…..s-a vindecat de diabet zaharat!

A avut o perioadă mai critică, după efectuarea acestei intervenţii, dar încet încet s-a recuperat în totalitate.
Aşadar este unul din transplanturile de pancreas reuşite , din România!
Şi ce poate fi mai frumos, ca după 25 de ani de regim alimentar sever, căci asta include dieta unui bolnav de diabet, să poţi savura o prăjitură, să îţi pui în cafeluţa de dimineaţă o linguriţă de zahăr, dăruindu-le papilelor gustative, delicii de care nu au avut parte în trecut.

Ce m-a impresionat foarte mult la Ciprian, este pasiunea lui. Orga, sau clapele în general, fie de orgă electronică, fie de acordeon sau pian, stilul în care le „mângâie” pentru a da naştere unei melodii. Este absolvent al scolii de arte, şi dea lungul anilor s-a perfecţionat. Chiar dacă vederea este aproape nulă, degetele merg singure la fiecare clapă, legând notele muzicale între ele, dând naştere unui vals, rock, unei melodii populare sau a unui ritm din muzica uşoară românească.

Acesta este noul meu prieten Ciprian, un luptător în meciul vieţii, care a mai câştigat o luptă…….Lupta cu boala! Vă las mai jos o înregistrare, ca să confirm spusele mele.

Acest articol a fost publicat în DIVERSE și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *