Moş Ion s-a întins la distracţie până dimineaţa

upcLa marginea oraşului, într-un cătun pustiu, uitat de lume, locuia Moş Ion. Toată lumea din împrejurimi îi spunea moş, că de nu avea 80 de ani trecuţi, cu siguranţă că îl alintau bădie sau nenea Ion. Locuia singur într-un bordei, construit din pământ, în vremea tinereţei. pe lângă casă mişunau orătăniile, care mai făceau zarvă când vedeau hultanul pe cerul senin, şi grivei, paznicul de încredere al ogrăzii.

Totul era cam pustiu. pe ici pe colo mai vedeai zăranie de om, mergând la birtul din vale ca să cumpere o pâine. Toţi plecaseră care pe unde putu. Pe la oraş, că cică-i traiul mai bun, care prin alte ţări, ca să mai strângă ceva la saltea……pentru vremuri mai grele, aici rămânând doar părinţii şi bunicii.

Treceau zile-ntregi, şi nu-i călca pragul lui Moş Ion , nici ţipenie de om. Doar o dată la săptămână, aşa bătrân cum era, mai trăgea o fugă la vecinul Nae. Vecin, vecin, dar locuia la vreo juma’ de oră de mers. Se întâlneau, se sfătuiau, mai o ştire, niţică politichie, o bârfă, ca să mai treacă timpul.

Dis de dimineaţă, aşa bătrân cum era, trebăluia pe lângă casă. Adăpa găinile cu boabe de porumb, îl servea pe Grivei cu o porţie bună de pâine muiată-n borşul de cu seară, mai dădea cu o mătură prin faţa uşii, aduna frunzele şi buruienile din grădina, toate le făcea cu pricepere şi cu mult drag.

Aceste mici munci le sfârşea cam până la ora amiezii, iar apoi se retrăgea în bordei. Dar să vedeţi aicea poznă! Îi trimisese băiatul, din străinătate cică, un televizor de ăcela smart. Nu ştia Moş Ion ce este smart, dar ştia că este cu multe culori, mare de se vede omul în picioare, şi că se poate conecta la internet. Un fel de treburi care vine printr-un aparat, şi poţi vedea de toate. Filme, muzică populară, şi de aia de se bânţuie tineretu când o ascultă, minciuni din toată lumea, bune şi rele, de nu-ţi poţi vedea capul de ele.

tv

Avea moşul tilivizor deştept, dar nu avea programe. Dar vâzuse el când fu în vizită la vecinu Nae,un anunţ de la o firmă. UPC cică-i zicea, şi spunea să se întindă la distracţie cât vrea. Şi a zis…..dacă e voie bună, atunci aşa să fie. Şi şi-a tras Moş Ion programe la televizor şi internet. Surpriza a fost şi mai mare când a văzut preţul pe care trebuia să îl plătească. Avea o pensie mică şi nu îşi permitea prea multe luxuri. Dar la preţul de 69 lei pentru acest pachet la o singură lună, nu era deloc mult. Şi aici are 60 de canale tv, 10 canale HD, 25 canale online, prinHorizon go,echipament de recepţie, router Wi-fi, o viteză la internet de 200 mbps, şi cireaşa de pe tort este că are şi minunte nelimitate pe fix, în ţară şi Europa. Semn bun, că o să poată vorbi cu băiatul cât doreşte, atunci când o să-l prindă dorul. Şi drept răsplată pentru că a fost pentru prima dată cumpărător la UPC, va primi cadou Pachetul Plus şi 50% reducere timp de trei luni.

Bună afacere, spuse Moş Ion, în gândul lui. Cu pensia mică, preţ mic la programe, şi îmi mai dă şi cadou! Şi uite aşa, din ziua aceea şi-a schimbat Moş Ion programul. Dimineaţa la o tilinovelă turcească, pe la amiază mai căsca ochii la un meci de fotbal, de rămâneau orătăniile din curte cu gura căscată la soare, tot aşteptând după o boabă de porumb.

Apoi, pe seară, după ce soarele se ascundea bine după deal,se lungea la distracţie.
Cocea în cuptorul de la soba cu lemne vreo zece cartofi, scotea un năspriu de ală roşu, stors din via de pe deal acu un an, se aşeza jos, rezemat de marginea patului, şi îşi proptea ochii în ditamai ecranul. Şi dă şi caută, până găsea programul cu muzica populară.

Stă el cât stă, şi năspriul începea să scoată flăcări pe nas şi urechi. Prinse coada de la mătura de după uşă, dădu drumul la maxim la tilivizorică, şi dă-i pe joc. Ţopăia moşul de săreau ţoalele de pe jos. Se învârtea împrejurul măturii, bătea din picior şi comanda, de ziceai că sunt o sută de dansatori, nu doar unul. Motanul schiorlăia sub pat de spaimă, Grivei urla afară de ziceai că vine sfârşitul lumii, găinile cotcodăceau în poiată, dar moşu se lungea la distracţie şi voie bună până dimineaţa.

Şi uite aşa, dintr-o casă bătrânească, unde nu auzeai nici o mişcare ziua-ntreagă, a făcut Moş Ion un loc plin de voie bună şi de distracţie. Cu un televizor, cu un pachet din oferta de toamnă de la UPC, cu un cartof copt şi un vinişor, toate lucrurile au prins viaţă în acel colţ de sat.

Acest articol a fost publicat în Poveştile lui Moş Ion, Uncategorized și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la Moş Ion s-a întins la distracţie până dimineaţa

 1. Pingback: Moş Ion în vacanţă la mare - Suflet captivSuflet captiv

 2. maya-maria spune:

  Până vin, mai corectează și tu comentariul meu, că baba-i chioară și mai greșeste!

 3. maya-maria spune:

  Nu-i așa că tu ești Moș Ion? Știu eu, te-ai deghizat să nu cumva să vadă fetili cât ești de dotat și să dea năvală. Că, de, tu nu mai ai timp de ele cu așa oferte la tilivizor. Da, pi mini nu mă pâcălești… spui cablu UPC, tilinovelă, năspriu, smart… spui de fapt Neculai cel talentat!Apăi, succes, moșule!

  • Nicu spune:

   Auleu măi fatâ dragă, na că mai discopirit! No, păi atunci hai că te-oi cinsti şi pi tine cu-n năspriu şi un cartof, dac-ai vini pi la mini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *