Fii solidar cu populaţia defavorizaţă şi semnează şi tu petiţia „Da Servicii Sociale”!

UMS_antett19

Nu trece zi în care să nu aflu de un nou caz social. De la tv, de prin presa online sau locală, prin radio-difuziunea locală sau naţională, aud de oameni bolnavi care doresc să trăiască cât de cât normal, să aibă bani de medicamente, de bătrâni singuri şi neajutoraţi care strigă după ajutor, de familii care nu au nici măcar strictul necesar pentru supravieţuire, de copii orfani care se chinuie să trăiască în condiţii jalnice.

Şi de ce să nu recunosc că şi eu sunt un caz social. Am cerut ajutorul unui ONG, să mă ajute material, pentru a putea face un transplant de rinichi. Deoarece, prin venitul cu care mă susţine statul român, de abia îmi ajunge de alimente şi medicamente. Istoricul bolii prefer să nu îl public, din considerente personale, doar spun că sunt un pacient care are nevoie de un transplant de rinichi , şi financiar mă descurc destul de greu. Nu mai vorbesc de marginalizare. Persoanele cu dizabilităţi au suferit întotdeauna de acest inconvenient. Nu am avut parte de acea integrare socială, de conştientizarea populaţiei privind rolul integrării sociale în recuperarea unui pacient. Şi când mă gândesc că statisticile spun că 40,3% din populaţia româniei trăieşte la limita existenţei, mă întreb de ce oare autorităţile nu încearcă să facă mai mult pentru noi.

Dar iată că pe plan naţional s-au format multe ong-uri. Acestea sunt structuri instituţionalizate de natură privată, ce pot activa fie ca grupuri informale, fie ca persoane juridice, şi care sunt independente faţă de orice autoritate publica. Nu urmăresc accesul la puterea politica şi nici obţinerea de profit. Fondurile strânse în urma unor evenimente caritabile, a sponsorizărilor sau a donaţiilor, se direcţionează către o cauză socială. Nu au angajaţi, se guvernează singure, singurul mod de lucru fiind voluntariatul. Servesc unor scopuri de interes public sau contribuie la binele oamenilor săraci.

web_ccr

Confederaţia Caritas România
(reţeaua celor 10 organizaţii caritas din România din anul 1994) ce are ca membri un număr de peste 2000 de angajaţi şi voluntari, anual. Angajaţii ocupă posturi de asistenţă socială,medicală, traineri, coordonatori programe sociale,fundraiseri, specialişti în comunicare, lobby&advocacy şi management organizaţional.

este un ONG activ atât în România cât şi în alte165 ţări din lume, şi care are ca scop dezvoltarea, îmbunătăţirea şi perfecţionarea serviciilor sociale existente.

Organizează şi acţiuni de influențare a politicilor sociale atât la nivel național cât și european prin intermediul Caritas Europa, un partener strategic al CE în probleme sociale în ţări din Europa.

Îi sprijină pe cei 70 000 de benificiari, şi aici include copii defavorizaţi, familiile cu venituri mici, bătrâni, persoane cu dizabilităţi, marginalizaţe şi sărace ,să câştige dreptul la o viaţă decentă, prin organizarea de evenimente caritabile şi umanitare.

un_miliondesetele_caritas2014_36un_miliondesetele_caritas2014_129un_miliondesetele_caritas2014_26un_miliondesetele_caritas2014_37

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un eveniment a fost organizat pe data de 16 octombrie. intitulat Un milion de stele .

a avut loc în 54 de oraşe simultan. Fiind la cea de a 6-a ediţie, evenimentul susţine cauza persoanelor sărace şi a grupurilor marginalizate din punct de vedere social,pentru a avea acces la servicii sociale şi pentru a putea depăşi situaţia de dificultate în care se află.

Această acțiune doreşte să sensibilizeze şi publicul larg, mass-media, autorităţile guvernamentale şi locale, ca să susţină un sistem de asistenţă sociala transparent şi sustenabilitatea finanţării serviciilor sociale.

Alături de cei peste 20 000 de participanţi prezenţi la acest eveniment, sa aprins la ora 18 candelele solidarităţii. Aprinzând o candelă într-un spaţiu public, este un gest simbolic de a fi solidar cu o persoană aflată în dificultate.

 

Totodată s-a lansat petiţia
„DA SERVICII SOCIALE”
care are ca scop strângerea de semnături, creând baza de susţinere ca să convingă Guvernul să mărească cu 0,3% pe an din PIB până în 2020, bugetul pentru serviciile sociale.

Uitaţi argumentele care fac obiectul acestei petiţii:
Cum ştim cu toţii, sărăcia în România este la cote alarmante
– 40% din populaţia României se află în risc de sărăcie şi excluziune socială
– 28,9% reprezintă populația afectată de deprivare materială severă
– 7,3% este rata șomajului
– 48,5% este rata de sărăcie a copiilor
– 17,7% este rata de sărăcie la populația încadrată în muncă (angajații săraci)
– 23,1% este rata șomajului la tinerii sub 25 de ani
aşadar, nu credeţi şi voi că ar trebui ca dezvoltarea serviciilor sociale să devină o prioritate? Şi asistaţii sociali sunt semeni de-ai noştri care vor să trăiască şi să muncească demn în ţara unde s-au născut.

Fii solidar şi semnează şi tu petiţia!

Mai multe semnături, şanse mai mari de a sensibiliza autorităţile pentru a direcţiona mai multe fonduri pentru servicii sociale din bugetul de stat, pentru susţinerea a 40,3% din populaţia României aflată în risc de sărăcie şi marginalizare socială.

un_miliondesetele_caritas2014_47

 

Acest articol a fost publicat în DIVERSE și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la Fii solidar cu populaţia defavorizaţă şi semnează şi tu petiţia „Da Servicii Sociale”!

 1. Ioana Radu spune:

  Imi pare rau pentru situatia cu rinichii. Banuiesc ca e greu si pentru ONG-uri sa sprijine toate cazurile si ca dureaza uneori destul de mult sa se stranga toti banii respectivi. Poate pe viitor iei in considerare scrierea unui material exclusiv pe tema aceasta, cu publicarea unui nr de cont si nume al titularului contului. Stiu ca exista multi care mint pe bloguri apropo de strangere de fonduri, dar tu esti unul dintre noi, faci parte din blogosfera de ceva vreme si te implici si in campanii. Poate facem o chestie intre bloggeri, sa scriem mai multi. Chiar daca nu avem garantia ca se vor strange cine stie ce bani, poate avem totusi norocul sa fie chiar si 5 sau 10% din suma de care ai nevoie.

  Cat despre ONG-uri in general, mie imi plac foarte mult activitatile pe care le desfasoara. Am prietene care sunt mame singure si care au fost sprijinite cu diverse lucruri pentru copii (carucior, bicicleta second hand, haine), chestie pentru care ambele sunt mereu recunoscatoare la adresa ONG-urilor.

  • Nicu spune:

   Este bună această iniţiativă Ioana. Dar crezi că s-ar băga cineva să scrie pe blog fără a avea beneficii? Am mai cerut-o odată pentru a face public un eveniment caritabil. Rezultatul? Trei bloggeri. Maria Călin, Irina Cristina Tenu şi pezevenchi.ro, cărora le mulţumesc şi acum.
   ONG-urile depind şi ele de sponsori şi donaţii, nu întotdeauna au cu ce să-i ajute pe toţi cei caare solicită un sprijin. Dar nu este timpul pierdut. Cine ştie, poate voi reuşi să fac şi transplantul.

   • Ioana Radu spune:

    Poate iese ceva frumos via Blogal. Poti sa incerci. Stiu ca s-a mai facut o campanie mai de mult, in care se cauta persoana care are nevoie de carucior electric si sponsor pentru bateriile acestuia, plus transportul caruciorului.

    • Nicu spune:

     Cunos acea campanie, pentru Zolti. Dl Cristian China ştie situaţia mea. Încerc să adun eu, puţin câte puţin. Ştii cum este, la un transplant nu cere nimeni bani, că doar este gratis nu? Dar dacă nu mişti ceva, nu va fi bine pe viitor. Practic nu va rezista mai mult de 6 luni. Cunosc cazuri de acest fel. Pacienta transplantată gemea de durere iar când a spus profesurului acest lucru, i-a spus „şi ce să îţi fac măi fată?”. A pierdut rinichiul după 7 luni de zile.
     Aceasta este realitatea din Românica!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *