Dializa peritoneală de la A la Z

Dializa peritoneala A – Z: Chirurgie Implant, de recuperare, procesul de instruire și se întoarce la locul de muncă

Am vorbit despre hemodializă, dar acum haideţi să vedem ce este dializa peritoneală, ce implică acest tratament.
De multe ori prin mintea unui pacient, pe care medicul la diagnosticat cu insuficienţă renală sau cărora li s-a spus că funcţia renală se deteriorează progresiv, apar tot felul de gânduri şi de temeri.

„Voi trăi?” „Ce schimbări în viaţă îmi va aduce această boală?” „Voi avea un stil de viaţă normală cu insuficienţa renală?” Acestea sunt doar câteva dintre întrebările cel mai des adresate medicului nefrolog.

Cu toate aceste temeri, pacientul se confruntă cu decizia privind alegerea unui tip de tratament care va substitui funcţia renală, şi s-ar potrivi cel mai bine stilului lor de viaţă. În educaţia pacientului diagnosticat cu boala renală, un ,rol foarte important îl au cadrele medicale în mod special psihologul.

Dializa peritoneala,este opțiunea ideală pentru cei care preferă să facă tratamente de dializă în confortul şi intimitatea propriei locuinţe.

Ca o privire de ansamblu, acest tratament, utilizează propriul peritoneu (o membrană care acoperă organele). Această membrană acţionează precum un filtru. Este o membrană poroasă care permite absorbţia toxinelor şi a fluidelor din sânge.

Sunt două tipuri de dializă peritoneală:
– dializă peritoneală ambulatorie continuă (CAPD)

Această metodă nu necesită un aparat. Se poate face în orice loc bine dezinfectat. Singurul echipament de care este nevoie, este punga cu lichid dializant şi tubulatura de plastic, care vine ataşată în acest pachet.
Dializa peritoneală ambulatorie se realizază manual şi se poate face aproape oriunde, dacă există un spaţiu bine dezinfectat. După cum sugerează şi numele de ambulatoriu, puteţi merge oriunde, doar să puteţi face acest schimb de lichid dializant

Dializa peritoneala continuă Cycler (CCPD)

Această formă de dializă peritoneală necesită un aparat, numit cycler. Tratamentul se face doar la domiciliu, cateterul fiind conectat la aparatul cycler. Aparatul controlează automat orarul schimburilor, drenează soluţia şi umple cavitatea peritoneală cu dializant nou.

Sunt uşor de folosit şi au dispozitive de siguranţă. Ele sunt portabile şi au mărimea unei valize mici, şi pot fi folosite atunci când există o alimentare cu energie electrică.

Implantul cateterului şi recuperarea

Odata ce pacientul şi medicul nefrolog, au decis că dializa peritoneală este cea mai bună soluţie pentru a face acest tratament, se trimite pacientul la un medic chirurg pentru o implantarea unui cateter.

Pentru efectuarea acestui tratament, trebuie creat un acces permanent la peritoneu. Acest lucru necesită o intervenţie chirurgicală, pentru a insera un mic tub moale, cunoscut sub numele de cateter. De obicei, acest lucru se face în ambulatoriu, cu o anestezie locală.
Se pansează steril timp de 7 zile, putând ca această perioadă să se extindă până la 2-3 săptămâni.

Pacientul are obligaţia să păstreze acel loc steril şi uscat, acoperit, până când operaţia este vindecată complet. Acest cateter este gata de utilizare după aproximativ 2-3 zile de la implantare, in funcţie de procesul de vindecare şi de deciziile medicului.

Pansamentul de la cateter se va schimba zilnic de către asistenta medicală de la clinica de nefrologie, aceasta având rolul de a educa pacientul, cu privire la acest schimb de pansament şi modul cum trebuie făcut schimbul de soluţie dializantă.

Următorul pas, după intervenţia chirurgicală, este instruirea pacientului cu privire la dializa peritoneală.

În funcţie de capacitatea pacientului de a înţelege cum se face corect dializa peritoneală, şi încrederea pentru efectuarea corectă la domiciliu,
perioada poate varia de la 6 până la 15 zile, 4 până la 6 ore pe zi.

Formarea pacientului se bazează pe folosirea diferitelor tehnici şi strategii, cum ar fi vizionarea videoclipurilor instructive, practicarea pe manechine a acestei dialize cu ajutorul demonstraţiei inversă,
materiale pentru citit despre insuficienţă renală şi complicații asociate cu acest procedeu, şi chiar întâlnirea altor pacienţi care fac acest tip de dializă, dispuşi să împărtăşească experienţele lor personale.

Ţineţi minte! educaţia în echipă este cheia formarii cu succes a pacienţilor, cu privire la acest tratament.

Acest articol a fost publicat în DIALIZA RENALĂ și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Dializa peritoneală de la A la Z

  1. maya-maria spune:

    Un pacient informat este pe jumătate vindecat. Ai tot respectul meu pentru ceea ce faci tu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *