Casa Plus, pentru un viitor sigur şi sănătos

1920x585

Tristeţea îmi cuprinde sufletul, doar cât mă gândesc că vine iarăşi iarna. Locuiesc la ţară, într-o casă construită din prisme de lemn, fără izolaţie. Aşa se construia acum 40 de ani. Materialul de bază era lemnul, acoperit cu un strat subţire de ciment sau argilă.

Am încercat să tot îmbunătăţesc, dea lungul timpului, câte ceva. Să schimb ferestrele, să izolez interiorul şi exteriorul, să fac o sobă nouă, dar nu s-a schimbat nimic. În vară, când temperaturile au atins un nivel de 38 de grade, credeam că o să iau foc în casă. Cu tot cu ventilator, cu ferestre deschise, de mi se făcea capul cât baniţa, din cauza curentului care se forma, , nu scăpam de căldura înăbuşitoare.

Acum, cred că simţiţi şi voi, a venit iar frigul. Ca şi în iernile ce au trecut, mi-am făcut rost de lemne, mi-am curăţat soba şi hornul. Dar parcă văd că iarăşi nu o să îmi ajungă lemnele, că iar voi sta mai gros îmbrăcat.

maconM-am tot gândit să schimb ceva, să fac o îmbunătăţire, dar parcă nu mă lăsat inima să stric casa părintească. Dar m-am săturat de frig iarna, de zilele călduroase din vară, de zgomotul care trebuie să îl suport când trece o maşină grea pe stradă, la pericolele la care mă expun într-o casă din lemn în caz de incendiu sau cutremur. Vreau şi eu ceva durabil, să aibă un design plăcut şi util, să am un confort termic ridicat, să am un mod de viaţă sănătos şi sigur.

Toate aceste dorinţe ale mele, le-aş putea avea într-o Casa Plus cu un sistem de zidărie Macon, care include blocuri pentru ziduri exterioare şi interioare structurale sau nestructurale, elemente pentru placări, elemente speciale de tip U şi O, buiandrugi şi mortar adeziv pentru BCA. După cum vedeţi, este un sistem complet, făcut din materiale calduroase şi economice, pentru realizarea unor constructii sigure şi usor de intretinut!

Ce bine mi-ar prinde o „protecţie la puterea a 7-a”!

Nu ar mai fi frig în casă, deoarece pierderile de căldură sunt foarte reduse, datorită conductivităţii termice scăzute,blocurile de zidărie MACON având o rezistenţa termică mare, reducând la minim punţile termice, prin numărul redus de rosturi de zidărie şi prin folosirea mortarelor pentru rosturi, în strat subţire. BCA-urile MACON de tip 2,5 sau BCA SIMCOR 2,5 asigură o izolare termică şi fonică excelenta, chiar şi fără o izolaţie suplimentară.

Vara , când aş face orice pentru a avea un minim de confort, când soarele îşi arată dărnicia pe peretele dinspre partea vestică, ar fi perfectă această zidărie. MACON asigură protecţia impotriva pătrunderii căldurii în interiorul casei, limitând transferul de caldură datorită rezistentei termice ridicate, a blocurilor. Aş face economie şi la energia electrică, pentru că nu aş mai pune ventilatorul. Simplu şi eficient, nu?

tabel_nestructural-1024x1016De frig aş scăpa, şi de căldura excesivă, dar ce fac cu zgomotele care se aud zi şi noapte de afară? Folosind blocurile de zidărie MACON şi dimensionând corect pereţii casei, voi avea o izolaţie fonică foarte bună, datorita suprafetelor poroase si a continutului de aer inglobat, absorbând sunetul din interior sau exterior. Deja îmi imaginez cum ar fi să nu mai aud manelele vecinilor, sau cum se ceartă şi nici maşinile de tonaj mare care fac un zgomot infernal. Toate ar fi o amintire.

Tot timpul mi-a fost teamă de foc, şi cred că tuturor le este. Dar stau şi mă gândesc zi de zi, oare ce ar mai rămâne din casa din lemn, dacă ar sări o scânteie fără să ştiu? Cred că nimic, sau doar temelia. Cu această zidărie aş avea iarăşi un beneficiu. Rezistenţa termică a blocurilor de zidărie MACON, este o proprietate care conferă şi în caz de incendiu, avantaje unui zid din BCA, comparativ cu o construcţie din alte materiale. Cu proprietatea de a fi incombustibile, clasificate şi în Euroclasa A 1, generează un transfer de căldură foarte redus de cealaltă parte a zidului, astfel oferind un timp de la 2 până la 7 ore de securitate în caz de incendiu.

11224818_1703907639854655_3494005374661526024_nDe ce aş mai dori să schimb casa părintească?
Eram într-o seară, la birou şi butonam. Se făcuse o linişte de mormânt. Parcă totul îngheţase. După un timp începe să scârţâie pereţii, să zdrăngăne geamurile, toate se mişcau. Era un cutremur de mică intensitate, dar care eu l-am simţit de parcă ar fi fost de 7 grade. Nu aş mai dori să trăiesc acea experienţă. Şi dacă aceste blocuri de zidărie, sunt realizate din materiale omogene, uşoare, cu o structură puternică,având rezistenţă la compresiune indiferent de direcţia de solicitare, de ce să nu sporesc şi eu siguranţa casei în care locuiesc?

Aceste beneficii mi-ar fi de mare ajutor pentru un confort şi o siguranţă sporită, dar să nu uităm că trebuie să şi protejam mediul înconjurător. Cu o construcţie sustenabilă MACON, vom avea un echilibru între cele trei dimensiuni: socială, economică şi de protectie a mediului.Făcute din materiale non-toxice, refolosibile, sunt prietenoase cu mediul înconjurător şi cu noi locuitorii.

Sunt câteva din lucrurile pe care le urmăresc când voi reconstrui casa părintească. Să fie rezistentă, bună izolatoare termică şi fonică,să locuiesc într-un mediu sănătos, şi de ce nu……să fac economie la curentul electric , vara, şi iarna la lemnele de foc. Toate acestea le poate avea oricine, doar să te gândeşti atunci când vrei să construieşti, ce şi cât vrei să cheltui în viitor pentru a avea un confort minim necesar.

Acest articol a fost publicat în CONCURSURI și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Casa Plus, pentru un viitor sigur şi sănătos

  1. stefania spune:

    E timpul pentru o schimbare.M-ai convins.

  2. Tatiana Crisan spune:

    Multumim pt utilele informatii,m-ai pus pe gînduri sii pe viitor cred ca voi face mari schimbari,o casa adevarata cu materiale care sa-mi asigure tot confortul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *