Care sunt avantajele dializei peritoneale la copii

Pe lângă cei peste 7000 de pacienţi ce sunt diagnosticaţi cu insuficienţă renală, se află şi mulţi copii. Insuficienţa renală poate afecta copii din toate grupele de vârstă, de la copii de 2-3 ani şi până la adolescenţi, şi poate avea un efect semnificativ asupra creşterii copilului, dezvoltare mentală şi a calităţii vieţii.
Cauzele principale de insuficienţă renală la copii sunt defecte congenitale ale rinichilor, blocarea sau refluxul  tractului urinar, boli de rinichi genetice şi glomeruloscleroza segmentară.

Sunt două tipuri principale de tratament pentru copii diagnosticaţi cu insuficienţă renală cronică, dializa şi un transplant de rinichi.

Transplantul de rinichi este cel mai bun tratament, pentru că este cel mai apropiat lucru de a avea un rinichi normal, dar nu întotdeauna se poate face acest lucru. Prin urmare, dializa este necesară înainte de a putea face acest transplant.

Există pentru copii două tipuri de dializă, hemodializă şi dializă peritoneală.

Copiii care vor face hemodializă trebuie să primească acest tratament la un spital sau centru de dializă pentru copii, sub atenta observaţie a cadrelor medicale. Tratamentul durează aproximativ 3-4 ore, de 3 ori pe săptămână.

Dializa peritoneală are mai multe avantaje faţă de hemodializă. Are mai puţine efecte secundare decât hemodializa, deoarece este un tip de tratament mai uşor suportate de copii, care se face în fiecare zi, spre deosebire de hemodializă, acesta fiind un tratament relativ rapid facut pe interval scurt de timp.FMC-bicavera_416x445

 

Copiii de pe dializa peritoneală au mai puţine dureri de cap, ameţeli, stări de greaţă, oboseală, simptome care pot apărea în timpul sau după hemodializă.

Această dializă, de asemenea, este mai bună pentru copii mici şi sugari, care nu pot tolera hemodializă datorită dimensiunii lor mici.

Toţi copiii de pe dializă trebuie să respecte un regim alimentar specific bolii renale, dar dieta este mai puţin strictă cu dializa peritoneală decât cu hemodializa.

Dializa peritoneală permite eliminarea fluidelor, electroliţilor şi toxinelor în fiecare zi, astfel nu sunt nevoiţi să restricţioneze la fel de mult aportul de lichide şi proteine.

Un alt avantaj al acestui tip de dializă este că se face la domiciliu. Se mai poate face, în anumite cazuri, pe timpul nopţii, în timp ce copilul doarme. Dializa nocturnă permite copiilor să meargă la şcoală în mod regulat şi să facă mai multe activităţi în timpul zilei.

Iarăşi un avantaj este că, oferă mai multă independenţă familiei, deoarece schema de tratament este oarecum flexibilă, şi poate fi ajustată pentru a se potrivi stilului lor de viaţă şi cu programul de lucru al părinţilor.

images

Dezavantajele acestui tratament este peritonita, o infecţie în cavitatea abdominală. Aşadar, trebuie folosită o tehnică sterilă pentru a evita această infecţie a peritoneului. Dacă se infectează peritoneul, trebuie luate măsuri urgente, astfel încât să poată fi tratată această problemă.

Ca să evite apariţia peritonitei, părinţii sau pacienţii(în caz că sunt destul de mari ca să ofere încredere), trebuie să fie instruiţi ca să poate face dializă ei însăşi. Desi poate fi uşor intimidant la început, cei mai mulţi pacienţi învaţă repede, cum să facă dializă rapid şi uşor.

Deşi nu este un mod de a trata insuficienţa renală cronică definitiv, un transplant de rinichi este de obicei cea mai bună formă de terapie de substituţie renală, şi lucrul cel mai apropiat de a putea avea un rinichi normal.

Cu toate acestea, atunci când transplantul de rinichi nu este posibil imediat, dializa peritoneală este o opţiune foarte bună, şi oferă mai multe avantaje decât hemodializă, prin posibilitatea de a merge la şcoală, o interacţiune socială normală, o mai mare flexibilitate de tratamente, şi mai puţine efecte secundare.

Acest articol a fost publicat în DIALIZA RENALĂ și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *