Ce este substanţa uscată la un pacient hemodializat

g

Viaţa unui pacient hemodializat este foarte dificilă. În intervalul a două şedinţe de dializă trebuie să fie foarte echilibrat în consumul de alimente, dar mai ales în cconsumul de lichide. Se tot discută, în termeni medicali, despre greutatea uscată, sau pe înţelesul tuturor, greutatea ideală.
Dar haideţi să vorbim puţin despre acest termen:

Atunci când se aplică la un pacient, termenul de „greutate uscată” înseamnă cantitatea de masă corporală (greutate) fără lichid suplimentar (apă).

Există o mulţime de motive, prin care o persoană poate reţine fluide în organism, şi aici specificăm insuficienţa cardiacă semnalată prin umflarea picioarelor (edeme) şi dificultaţi in respiraţie cauzate de apa acumulată în plămâni.

O altă cauză poate fi şi ficatul. Acesta produce albumină, o proteină care reţine apă în sânge. Reducând producţia de albumină în boala hepatică, lichidul fiind eliminat din fluxul sanguin în ţesuturi, cauzând edeme, plămâni încărcaţi cu lichid şi umflarea abdomenului(ascită).

O funcţie foarte importantă a rinichilor sănătoşi, este eliminarea apei.Atunci când se adaugă lichide suplimentare la dieta noastră, ar trebui să se producă mai multă urină, eliminând astfel excesul de apă.

. Insuficienţa renală limitează evacuarea apei din corpul nostru,conducând la edeme, plamâni încărcaţi cu lichid, ascită şi creşterea valorilor tensiunii arteriale(hipertensiunea arterială).

Dificilă de a fi determinată, valoarea reală a fluidului corporal total, depinde de aflarea a:

1. lichid intracelular – câtă apă este în celulele corpului.
2. lichidul extracelular -apa în tesuturi şi spatii corporeale, cum ar fi piept şi abdomen.
3. sodiul din organism- poate afecta creşterea în greutate între tratamentele de dializă, afectând eliminarea lichidului în timpul hemodializei.
Sunt folosite mai multe tehnici pentru a estima cantitatea de apă, care s-a acumulat între şedinţele de dializă.

Greutatea uscată stabilită pentru un pacient hemodializat, este un pic mai mică decât greutatea unei persoane sănătoase, fără lichid suplimentar. Acest lucru este folosit pentru a proteja împotriva efectelor acumulării de lichid, care nu a fost eliminat în şedinţele de dializă.

În general, descoperirea greutăţii uscate a fiecărui pacient se face prin încercări repetate ale cadrelor medicale, ţinându-se cont de simptomele fiecărui pacient.

Echipa de medici, încearcă să minimizeze simptomele acumulării de fluid suplimentar şi a hipertensiunii arteriale între tratamentele de dializă.

A slăbiciunii şi a scăderii tensiunii arteriale, care apare atunci când este eliminată o cantitate prea mare de lichid din organism în timpul hemodializei.

Tinând cont că aproape toate alimentele conţin, prin pregătirea lor termică, o cantitate mai mică sau mai mare de apă, trebuie calculat îndeaproape, tot ce se consumă între şedinţele de dializă. O cantitate de lichid, acumulată de la o dializă la alta, este estimata la 1,5 l. Aşadar, atenţie la lichide pentru a nu dezvolta şi alte afecţiuni!

Acest articol a fost publicat în DIALIZA RENALĂ și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *