Energizantele și insuficiența renală

Auzim tot timpul, pe posturile tv sau radio, presa sau panouri publicitare, de energizante.Dar ştiţi oare, la ce riscuri vă expuneţi ca pacienţi cu insuficienţă renală? Ştii cumva ce substanţe „minune” conţine acest lichid?

Deşi sunt consumate la scară largă, pentru cei ce suferă de insuficienţă renală, şi nu numai pentru ei, medicii nutriţionişti avertizează că băuturile energizante au teribil de multe efecte negative, provocând stări de depresie, anxietate, hipertensiune arteriala şi tulburări de ritm cardiac.

Energizantele conţin în formula lor cofeina, guarana şi taurina, substanţe ce au rolul de a stimula organismul uman când acesta are de înfruntat eforturi fizice sau intelectuale intense, însă totodată medicii avertizează că aceste băuturi trebuie evitate exact în aceste situaţii, deoarece stimulează organismul sa consume ultimele lui resurse de energie, provocând dezechilibre şi totodată pot dezvolta noi afecţiuni.

La fel ca şi în cazul cafelei, energizantele  provoacă dependenţă şi consumate foarte des, afectează sistemul nervos, dezvoltând stari repetate de depresie.
 Consumul  de băuturi energizante, în cazul pacienţilor cu insuficienţă renală, afectează puternic ficatul şi inima, crescând considerabil riscul apariţiei tahicardiei chiar şi la tinerii sub 30 de ani.

Una dintre substanţele conţinute de aceste energizante este „taurina”. Să nu vă gândiţi că are de a face cu taurii sau cu puterea taurilor din coridă, după cum sugerează numele. Este un amino-acid care lucrează ca şi neurotransmiţător şi are mai mult efect de sedativ decât de stimulent, conform cercetatorilor de la Weill Cornell Medical College.

 Guarana, o altă componentă folosită în băuturile energizante,  are aceleaşi efecte ca şi cafeaua, seminţele acestea conţinând 4/5% cafeină.
Un alt înconvenienteste şi conţinutul ridicat de zahăr.
 Cantităţile mari de zahăr din bauturile energizante predispun şi la îngrăşare. De exemplu un studiu realizat în Noua Zeelandă a demonstrat că cele 27 de grame de zahăr dintr-o doză de energizant, reprezintă o cantitate suficient de mare pentru a bloca complet capacitatea ficatului de a arde grasimi.

Dar ce putem face dacă nu putem consuma băuturi energizante?
Bineînţeles că există alternative. De exemplu, o dietă corespunzătoare, bogata în proteine(ouă, carne roşie, cereale, brânzeturi, ceai verde şi negru) poate susţine activitatea tot timpul zilei.
Iar dacă nici cu alimentaţia bogată în proteine nu vă este de mare ajutor, vă dezvălui din micile mele secrete de supravieţuire. Un ajutor de nădejde în menţinerea echilibrului vital mi-l oferă suplimentul nutritiv Protein Forţă. Conţine spirulină şi mult discutata ţelină. Ţelina este o rădăcinoasă foarte bogată în proteine, poate înlocui cu succes carnea. Neprelucrată termic îşi păstrează în totalitate substanţele nutritive, iar alături de spirulină îţi poate da energia de care ai nevoie întreaga zi. Dar să nu uităm să specificăm că
„nu are efecte secundare de nici un fel”.

Pe lângă acest produs, care îmi menţine o hemoglobină în limite normale, mai folosesc, în fiecare zi, o capsulă de Coenzima q10 în ulei de cătină. Şi acesta tot un bun energizant. Se ştie că organismul nu produce coenzima q10, dar fără aceasta substanţă nu se poate trăi. Dacă coenzima q10 ajunge la nivelul de 75% apare boala, iar dacă ajunge la un nivel de 50% apare inevitabil decesul. Această enzimă se găseşte în cantităţi mai mari în carnea roşie, în ficatul de vită şi în ficatul de rechin, dar dacă sunt prelucrate termic îşi pierd mult valoarea energetică. Pe lângă aceste două suplimente mai folosesc şi Ulei de cătină, capsule de 30 mg. Un vitaminizant complex, bogat în vitamina A(betacaroten), vitamina C, fier, calciu etc.

 Cu aceste trei suplimente, timp de 7 ani neîntrerupt, am oferit corpului meu vitaminele şi proteinele de care are nevoie pentru a creea singur energie. Pe lângă energie, obţii şi un psihic foarte bun, care şi acesta îţi poate ajuta în „tehnica” de supravieţuire în caz de ai ajuns să suferi de insuficienţă renală.

Acest articol a fost publicat în DIALIZA RENALĂ și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *