Moș Ion și salteaua lui cea nouă

Eu când este să dorm…..dorm, precum un bebeluş.
Uite că iarăşi am venit, eu moş Ion, şi o să vă mai povestesc câte ceva. Aşa se obişnuieşte în zilele de astăzi, când ai o întâmplare sau altceva, scrii să stie toată lumea. Uite că am şi eu o întâmplare care vreau să v-o povestesc voua, dragii moşului. Iar dacă vreţi să ascultaţi de sfatul unui om batrân, că o să vă prindă bine.

Şi să vedeţi cum se întâmpla. Într-o zi, mai după amiază, începuse să mă cam adie un somn. Dar ce somn….., de îţi venea să te culci unde apuci. M-am străduit eu, om bătrân, să ies prin grădină, să fac câte ceva, dar să plece Moş Ene, nici vorbă. Până la urmă lua-i o hotărâre. Merg să dorm câteva minunte……sau ore? Zis şi făcut. Plec din grădină, dau câteva boabe la orătăniile din ogradă, şi dau spre camera unde mă aştepta bătrânul meu pat. Da, bătrânul meu pat. Este moştenire de la bunicul meu. Atâta mi-a lăsat săracul, şi mi-a zis să am grija de el. Că e foarte bun la dureri de „şale”. Cum vă spuneam, cred că are cam 90 de ani. Dacă avea păr cred că era tot încărunţit. Aici, pe acest pat îmi odihnesc şi eu oasele. Întru în cameră, dau din haine jos…..dar nu toate, doamne păzeşte, şi zdup mă arunc în pat. Adevărat vă spun…….trosc, poc, tronc…..s-a rupt patul. M-am trezit, ditamai moşneagul,  sub pat. parcă eram la conu beciul, acolo unde îmi beau eu „ceaiul” direct din butoi, că aşa e bun, după fiecare masă. Ce sperietură am tras…..”soră cu moartea”. Mă ridic cu chiu cu vai, caut să îmi îndrept spinarea, caut pe la mâini, pe la picioare, să văd să nu am ceva rupt, şi ies afară. Se cam terminase şi somnul…..dar şi patul.  Asta este, pierduse-m şi moştenirea. Acum ce era să fac? Nu aveam….culcuş.  Dau repede şi îl caut pe băiatul meu. Noroc că locuieşte în capătul celălalt al străzii. Ajung repede la el, îi spun păţania, dacă o mai pot numi aşa.
Mă studiază el din cap până-n picioare, şi începu a râde.
-Dacă ţi-am spus să renunţi la el! Ce credeai că o să te mai ţină încă o sută de ani? Lasă nu te mai supăra acum, cunosc un
magazin

de unde îţi pot comanda un pat nou mai confortabil, pe care o să poţi dormi mai ceva decât un prunc. Şi comod, şi rezistent, o să îl lăşi moştenire şi la strănepoţi.
– Bine măi,spun eu, fă cum ştii tu că este mai bine. Vreau un pat care să nu mă mai trimită la podea, să mă ţină mult şi bine.
Îl văd că pune mâna pe telefon şi sună….

Vorbeşte el acolo, cu un om bineânţeles. Aud ceva de un magazin Rame de pat.ro, marca Somproduct. Stau eu şi mă minunez de câte povesteşte el acolo.
Să vezi şi să nu crezi, în afară de un
pat tapiţat 

da, aţi auzit bine, tapiţat, de acela de care nu am avut eu niciodată. Pe timpul meu nu era aşa ceva. Stăteam şi mă gândeam…..oare cum o să fie? O să pot eu dormi bine în el? Gânduri, gânduri şi iar gânduri. Fiul ăsta al meu se gândeşte tare mult la mine…… Mi-a cumpărat şi o
saltea cu spumă 

Că cică este bio şi nu faci alergie de la ea. Aşa sunt oamenii la o vârstă mai înaintată, mai fac şi alergii.
Şi să vă mai spun…..că a doua zi, după ce am vorbit cu băiatul, a venit o maşină la poartă. Aoleu…..păcatele mele. Ce s-o fi întâmplat? Ies iute să văd ce este. Coboară un domn care zice că este curierul şi că mi-a adus comanda. Nu prea înţelegeam eu ce comandă, dar când a deschis uşile camionului mi-am adus aminte, era patul şi salteaua de la Somproduct. Ce vă spun eu….mai uită omul când este bătrân. Chem repede un vecin, şi descărcăm totul. Frumoase, tare frumoase. Păcat că nu veniţi să vedeţi cum sunt. Dar acum e „beleaua” mai mare, cu cee le plătesc?  Cum îmi puse-m întrebarea aşa şi scăpase-m de ea. Erau plătite de copilul meu. îmi facuse un dar, înainte de „ducă”. Şi să vezi că îmi zisese curierul, că dacă o să mai vreau să cumpăr şi nu o să am bani de ajuns, pot să le plătesc şi în rate. Bună treabă lucrul acesta. Multe mi-am mai cumpărat în felul acesta. Iei ce îţi trebuie şi plateşti câte un pic…..
Să vezi, după ce le-am dat jos, le repezim iute în casă. Le aşez în locul bătrânului pat, pe care îl scosese-m deja afară. Dar surpriză mare……aveam şi două
perne

cu pene de gâscă, de te scufunzi în ele de zici că dormi cu capul pe un nor de puf. Aşa mă mai minunam de cele lucruri……Ce-o fi zis băiatul ăsta al meu, că dacă tot face o treabă, să o ducă până la capăt.
Şi îmi zic eu în mintea mea, ca la noi la Dărmăneasca……că tare mai sunt pricepuţi cei de la Ramedepat.ro. Să cumperi în rate, să ţi le trimită acasă în 24 de ore, ba chiar să îţi dea 10 zile în care să poţi proba cele cumpărate, nemaiîntâlnit lucrul acesta.
Nu aştept prea mult şi îi fac proba. Mă aşez pe salteaua noua, cu capul în perna plină cu puf de gâscă, şi dă-i somn.  Dar ce somn…..ce somn uşor, ce să mai…..Dormi şi tot ai mai dormi. Visele nu mai reuşeau să încapă în capul meu, aşa  som adânc aveam. Da da da, visase-m că aveam vreo 20 de ani şi mă căsătorisem, iar când „am făcut ochi” strângeam tare perna în braţe, cine ştie ce mai credeam că este……Soţia? Cine mai ştie…..
Cred că am dormit ceva timp, nu ştiu, vreo 12 ore? Sau chiar mai mult…..Nu asta contează. M-am trezit fără dureri de spate, asta contează foarte mult. Eram ca un tânăr plin de putere şi gata de a putea parcurge 100 km fără oprire. Avusese-m un somn precum nu am mai avut vreodată.

Vă sfătuiesc şi pe voi, dragii mei, precum am spus la începutul poveştii, să faceţi precum vă zice bătrânul moş Ion.  Îţi cumperi un pat nou, o saltea nouă, ba chiar şi vre-o pernă, şi simţi, după un somn odihnitor şi sănătos, că întinereşti, că îţi recapeţi puterile, te împrieteneşti cu sănătatea.

Acest articol a fost publicat în CONCURSURI și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *