Un rinichi făcut la o imprimantă 3D

Astazi statisticile spun că 90% dintre pacienţi sunt pe listele de aşteptare pentru transplant. De multe ori se asteaptă un an, doi…..ba chiar şi zece. Acum depinde de norocul fiecăruia, sau de ce finanţe are. Nu vreau sa fac un caz din aceasta situaţie, dar ne întâlnim pretutindeni în Românica noastră.
Dar cu realitatea ne lovim zi de zi, aşa că să recunoastem că datorită multor neplăceri mulţi dintre cei ce sunt înscrişi pe lista de asteptare nu mai apucă să i se lumineze viaţa. Pleacă înainte de vreme.
Dar ştiinţa a urcat pe culmile cele mai înalte, şi asa s-a inventat
imprimanta 3d
care poate sa facă un organ compatibil 100% cu cel de-al tău. Ştiu că o sa ziceţi că mi s-a întunecat mintea, dar stiu sigur ce spun.

Cel ce a pus pe picioare aceasta tehnică este
Doctorul Anthony Atala
 director al Wake Forest Institutul de Medicina regenerativa, și Boyce profesor WH si presedinte al Departamentului de Urologie de la Wake Forest Medical Center – Universitatea Wake Forest.    Dr. Atala este un chirurg practicant si un cercetator in domeniul medicina regenerativa.

Povesteste că cu mai mulţi ani în urmă, având un caz cu slabe şanse de supravieţuire, stătea pe gânduri, încercând să găsească o soluţie.  Avea nevoie de grefă de piele pentru un pacient ars. Uitându-se spre împrimanta de pe birou, a zis……oare ce ar fi dacă am putea trage la imprimantă pielea omului?
Şi de acolo a început totul. Ani la rând au făcut tot felul de experimente, de invenţii, si asa într-o zi a scos la o imprimantă 3d specială o grefă de piele. A fost implantată unui hamster alb, cel ce are imunitate 0, iar după un timp destul de scurt acesta s-a vindecat fară complicaţii ulterioare.

De aici a pornit totul. Aflând statul american, şi fiind foarte interesat de aceasta invenţie(mai ales pentru soldaţii răniţi în afganistan, care veneau arsi sau fară membre), a investit milioane de dolari pentru a dezvolta aceasta oportunitate. La momentul actual se imprima piele umană şi oase, compatibile perfect cu structura corpului omenesc. De exemplu oasele se construiesc din titan si alte materiale secrete, care au o compoziţie poroasă, exact ca cea a osului. Cu timpul osul înlocuit se vascularizează, putând astfel absoarbe calciul şi evitând durerile insuportabile.

Acesta a fost începutul, dar de curând a imprimat…..dacă putem spune aşa,
 un rinichi uman
Ca şi la imprimarea unei coli a4, se aşeaza strat peste strat şi iese ce dorim. Asa si la rinichi, se alege pacientul, i se face un RMN la 360 de grade, este examinat în cele mai minuscule amănunte, se face un program pentru calculator, se atasează calculatorul la imprimantă, se încarcă imprimanta cu celule, sânge şi alte substanţe complexe, şi se porneste „tipărirea”.

Şi iata că după 7 ore, spune doctorul Atala, iese rinichiul. Este compatibil 100%, evitând astfel riscul de a nu accepta organismul pacientului. Rinichiul este acoperit când iese din împrimanta cu un înveliş special care se toppeşte în interiorul organismului, şi astfel încet, încet preia funcţia care i-a fost prescrisă.
Aşadar acest rinichi este în perioada de teste, care vor dura aproximativ 4-5 ani, iar dacă după aceste probe, care vor fi cu adevarat un succes, va fi implantat oamenilor din intreaga lume. Dar să specific, totusi, că medicii chinezi au facut un ficat în miniatura care a trait 40 de zile fară probleme. Deja în SUA acest fenomen a luat o foarte mare amploare. Multe din universitatile de prestigiu au început să imprime ficat, inimă, sâni pentru femeile mutilate de cancer şi multe alte organe.

Se spune că peste 25 000 de locuitori ai SUA au acasă o imprimanta  3d, care poate imprima obiecte casnice, bijuterii, piese de masini, haine…..
Dar haideţi să nu uităm de Românica noastră.
Mă întreb şi eu ca si orice român
De ce oare nu s-a mediatizat aceasta invenţie?

Avem la Cluj o echipă formată din doi specialisti formaţi în străinătate, care dupa mulţi ani de studii si implicare în proiecte din Europa si SUA, au revenit în ţară pentru a-şi pune în aplicare învenţiile. Cu drag de România şi de români, au reusit să construiască o imprimantă 3d care imprimă la momentul actual doar oase. Dar au în curs cercetări privind realizarea de implanturi specializate cu celule dela pacienţi. Singurul lucru car îi împiedică enorm pentru a dezvolta această invenţie, este că statul român nu le acorda nici un sprijin.  Au folosit banii care i-au adunat cât au fost plecaţi peste hotare, fonduri primite din sponsorizari externe. Timp de 10 ani, de când au revenit în ţară cei doi specialisti, nu s-a mediatizat aproape deloc despre acest fenomen.

Să sperăm că cei responsabili vor lua în calcul şi aceste oportunităti, şi vor acţiona în consecinţă. Să acorde sprijin financiar pentru a putea reda viaţa tinerilor dializaţi, celor bolnavi de cancer si în general……tuturor pacienţilor.

Sursă informaţii
www.organovo.com
youtube.com
google

Acest articol a fost publicat în DIALIZA RENALĂ, Transplantul renal și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Un rinichi făcut la o imprimantă 3D

 1. Anonim spune:

  Sa speram ca cei care au interese economice sa isi schimbe dializoarele "achizitionate fara nici un fel de minte"cu aceste imprimante 3D!!!!!!Cu siguranta vor fi avantajati pentru ca oameni bolnavi vor exista mereu si trebuie sa avanseze si Romanica!Pacat ca nu avem la Guvern oameni cu scoala!!!!Daca erau cu sufletul pentru acest popor care este foarte bolnav ar fi avut tinerii acestia de la CLUJ fonduri sa vindece tineretul bolnav !!!(care ar fi putut sa munceasca si sa plateasca taxe si impozite in loc sa fie conectat la dializoare si pentru care statul cheltuieste foarte mult!!!NUMAI DUMNEZEU NE VA SCAPA DE CRIMINALII DIN GUVERN!

  • nicu despa spune:

   Interesele sunt foarte mari şi cred că va dura zeci de ani până când se voor gândi şi la noi, paciennţii dializaţi, ca la nişte oameni. Român= şamnse 0
   Aş vrea să te cunosc, dacă cumva mai vii pe aici lasămi o adresă, un telefon unde te pot contacta. Trimite prin contact de la inceputul paginii.

 2. Anonim spune:

  Sa speram ca cei care au interese economice sa isi schimbe dializoarele "achizitionate fara nici un fel de minte"cu aceste imprimante 3D!!!!!!Cu siguranta vor fi avantajati pentru ca oameni bolnavi vor exista mereu si trebuie sa avanseze si Romanica!Pacat ca nu avem la Guvern oameni cu scoala!!!!Daca erau cu sufletul pentru acest popor care este foarte bolnav ar fi avut tinerii acestia de la CLUJ fonduri sa vindece tineretul bolnav !!!(care ar fi putut sa munceasca si sa plateasca taxe si impozite in loc sa fie conectat la dializoare si pentru care statul cheltuieste foarte mult!!!NUMAI DUMNEZEU NE VA SCAPA DE CRIMINALII DIN GUVERN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *