TRAFICUL DE ORGANE

IN ZIUA DE ASTAZI SE FACE TRAFIC CU ORICE SE POATE,FIE CA VINDEM,FIE  CUMPARAM,IAR ACEST LUCRU SE INTAMPLA SI IN CAZUL TRAFICULUI DE ORGANE,CARE SE  PARE A FI O AFACERE PROFITABILA.
SE RECOLTEAZA APROAPE ORICE,RINICHI,PLAMANI,BUCATI DE FICAT,CORNEE,TENDOANE,INIMA,VALVE CARDIACE,PIELE,ETC.
SE FACE RECOLTAREA,SE PASTREAZA IN ECHIPAMENTE SPECIALE DE UNDE SE EXPEDIAZA ILEGAL IN DIFERITE TARI.
EXISTA O MARE CERERE DE ORGANE PENTRU TRANSPLANT CE NU POATE FI ACOPERITA PE CALE LEGALA,IAR SARACIA II IMPINGE PE TOT MAI MULTI OAMENI SA RENUNTE LA UNUL DINTRE RINICHI SAU O BUCATICA DE FICAT ,PENTRU CA EL SE REGENEREAZA.
DE AICI SI IMPARTIREA TARILOR IN DOUA CATEGORII: „TARI DONATOARE” CUM AR FI CELE SLAB DEZVOLTATE CA ASIA SI AFRICA,DAR SI UNELE TARI DIN ESTUL EUROPEI SI „TARI PRIMITOARE”,AI CAROR LOCUITORI ISI PERMIT SA CUMPERE CU ZECI DE MII DE DOLARI UN ORGAN.
PERIODIC AU APARUT DEZVALUIRI DESPRE RELELE SPECIALIZATE IN TRAFICUL DE ORGANE,CARE DADEAU SPRE ADOPTIE COPII PENTRU A LI SE RECOLTA ORGANELE IN VEDEREA TRANSPLANTURILOR.
ACESTE OPERATIUNI DE RECOLTARE SE FACEAU IN MULTE TARI,PRINTRE CARE SI ROMANIA,ASTFEL TRAFICUL DE ORGANE A DEVENIT O AFACERE INTERNATIONALA.
ASA A AJUNS SI REPOTERUL SUEDEZ KNUT KAINZ ROGNERUD SUB ACOPERIRE,SA GASEASCA UN FURNIZOR DE RINICHI IN TARA NOASTRA.UN ANUME COSNTANTIN SAISUI,II PROMITE ZIARISTULUI CA-I  VA INTREMEDIA O INTALNIRE CU MEDICUL MIHAI LUCAN.
SAISUI A OFERIT 11.000 DE EURO,PENTRU ACEASTA OPERATIE,DIN CARE 5.000 AR FI FOST PENTRU DONATOR.
CHESTIONAT DE REPORTER,CUM E POSIBIL O INTERVENTIE CHIRURGIGALA,AVAND IN VEDERE CA VANZAREA RINICHILOR ESTE ILEGALA IN ROMANIA ,SAISUI A EXPLICAT CA LUCAN „FABRICA ACTE”
DIN CARE REIESE CA DONATORUL AR FI RUDA CU PRIMITORUL.
ASA AJUNGE ZIARISTUL SA SE INTALNEASCA CU LUCAN,DUPA CARE APARE IN PRESA SCRISA UN MARE ARTICOL:”UN CHIRURG CASTIGA BANI FRUMOSI DIN TRANSPLANTURI”. ACOLO SE SCRIA CA ROMANIA
A DEVENIT UN CENTRU AL COMERTULUI ILEGAL DE ORGANE.
ZIARISTUL STRAIN CARE VIZITASE ATAT CLINICA CAT SI INSTITUTUL DE UROLOGIE SI TRANSPLANT ,SPUNE CA LUCAN ARE O REPUTATIE DESTUL DE REMARCABILA IN ROMANIA.
INTR-O ENGLEZA PERFECTA LUCAN IL INTIINTEAZA CA TAXELE DE TRANSPLANT IN ROMANIA SUNT DE 6.000 DE EURO,FATA DE 80.000 IN SUA.,DUPA CARE INCERCAND SA NU DEA DE BANUIT,SPUNE CA LA NOI NU SE FAC TRANSPLANTURI ILEGALE,DOAR IN MOLDOVA SI TURCIA.
„ZVONURILE AU LUAT-O INAINTEA FAPTELOR” SPUNE LUCAN,DUPA CARE IL PLIMBA PE REPORTER PRIN SPITAL,DAR INCEPE SA FIE CAM SUSPICIOS SI NELINISTIT CAND I SE ADRESEAZA ANUMITE INTREBARI.
NEAGA ORICE COLABORARE CU SAISUI,SI CA E BOGAT,PENTRU CA MUNCESTE DE DIMINEATA PANA SEARA.
DUPA PULICAREA ANCHETEI DE CATRE ZIARUL CLUJEANULUI,LUCAN DECLARA CA ARTICOLUL JURNALISTULUI SUEDEZ NU ARE NICI O LEGATURA CU PERSOANA LUI.
”ARTICOLUL APARUT IN PRESA SUEDEZA LEAGA NUMELE MEU DE PERSOANE PE CARE NU LE CUNOSC SI DE CARE NU AM AUZIT NICIODATA. CEL CARE L-A SCRIS NU S-A INFORMAT CORECT DESPRE CEEA CE SE INTAMPLA LA CLINICA DIN CLUJ” , A PECIZAT LUCAN.
TOT LUCAN A DEPUS O PLANGERE LA SERVICIUL DE COMBATERE A CRIMEI ORGANIZATE PRIN CARE SA FIE GASIT „INTERMEDIARUL” CONSTANTIN SAISUI,DAR A FACUT SI PLANGERE IMPOTRIVA ZIARULUI DIN CLUJ CAT SI ZIARISTULUI SUEDEZ.
CONTACTAT DE ZIARUL DI CLUJ,ZIARISTUL SUEDEZ SPUNE CA SE ASTEPTA CA LUCAN SA-L DEA IN JUDECATA,ROGNERUD SUSTINE CA I-A SPUS UROLOGULUI CINE ESTE SI CE INFORMATII I-A FURNIZAT CONSTANTIN SAISUI ,IAR LUCAN AR FI REACTIONAT SUSPICIOS SI AGRESIV.ROGNERUD AFIRMA CA IMEDIAT DUPA CE LA CONTACTAT PE LUCAN „INTERMEDIARUL CONSTANTIN SAISUI A RUPT ORICE LEGATURA CU EL,LUCRU CARE II SUGERA CA CEI DOI AR FI PUTUT FI IN „CONTACT”.
SI ACESTA NU A FOST SINGURUL CAZ DESPRE CARE S-A VORBIT ACUM CATIVA ANI SI S-A FACUT PUBLIC IN PRESA.
JURNALUL NATIONAL A AFLAT DESPRE POVESTEA UNUI TANAR CARE SI-A DONAT UN RINICHI TOT DIN CAUZA SARACIEI SI SANTAJAT FIIND A INTRAT CA INTERMEDIAR IN PIATA NEAGRA A ORGANELOR.
I S-A PROMIS O SUMA MARE DE BANI,DE CARE NU A MAI AVUT PARTE SI A AJUNS SA SE AUTODENUNTE LA PARCHETUL GENERAL,CA FIIND TRAFICANT DE ORGANE.
A POVESTIT TOTUL CU LUX DE AMANUNTE,IAR DE AICI S-A PORNIT O ANCHETA IN JUDETELE BRASOV SI CLUJ.
ACEST TANAR ERA DIN BRASOV SI IN URMA UNUI DIVORT A AJUNS PE DRUMURI,IAR MAI APOI CITIND UN ANUNT IN ZIAR A DAT DE UN ANUNT,IN CARE CINEVA CUMPARA UN RINICHI.ASA CA A SUNAT LA ACEL NUMAR,UNDE A DAT PESTE O DOAMNA CARE SUSTINEA CA E DIN GALATI SI AVEA NEVOIE DE UN RINICHI PENTRU BAIATUL EI,CARE ERA INTERNAT LA CLUJ,LA INSTITUTUL DE UROLOGIE SI TRANSPLANT.
AJUNS SI EL LA CLUJ,FEMEIA I-A SPUS CA-L VA ASTEPTA UN INDIVID,PE
NUMELE LUI EMIL SABAU CARE SE V-A OCUPA DE ANALIZELE CE TREBUIESC FACUTE.
TOT ATUNCI FEMEIA I-A SPUS SI DE SUMA DE 70 DE MILIOANE DE LEI,PE CARE ERA DISPUNA SA-I DEA IN SCHIMBUL RINICHIULUI.
EMIL SABAU,ERA LA ACEA VREME JURIST LA INSTITUTUL DE TRANSPLANT DIN CLUJ,IAR DUPA VENIREA ANALIZELOR LUI IULIAN
IACOB( ASA IL CHEMA PE DONATOR),ACESTA NU I-A MAI FACUT CUNOSTINTA CU TANARUL FEMEII CARE SPUNEA CA ARE NEVOIE DE ACEL ORGAN.
I S-A SPUS CA ESTE COMPATIBIL CU UN ALT BOLNAV,CARE ERA PE LISTA DE ASTEPTARE CARE ERA UN STRAIN SI AVEA SA PRIMEASCA O SUMA MAI MARE DE LA ACESTA,7.500 DE DOLARI,ASA CA NU A MAI STAT PE GANDURI SI A FOST DE ACORD.
A FOST PREZENTAT SI LUI LUCAN,DUPA CARE EL A PLECAT ACASA,IN BRASOV,URMAND SA REVINA CAND AJUNGE DIN STRAINATATE CEL CE AVEA SA PRIMEASCA ORGANUL.
NU AJUNSE-SE BINE ACASA,CA A FOST CONTACTAT DE SABAU,SI A REVENIT LA CLUJ,UNDE DEJA AJUNSESE PRIMITORUL STRAIN CARE AR FI DIN AZERBAIDJAN.AU FOST CONSULTATI IN PARALEL,DUPA CARE LUCAN I-AR FI SPUS CITEZ”SOLDATELULE,ITI IAU RINICHIUL DREPT”(ASAI SPUNEA LUCAN LUI IACOB,SOLDATEL).
SI POVESTEA CONTINUA,PENTRU MAI MULTE DETALII CITITI ACCESAND LINKUL URMATOR:
sursa articol

Acest articol a fost publicat în DIALIZA RENALĂ, Transplantul renal și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *