Viaţa ca o carte cu poveşti

În călătoria prin albia vietii mele, cartea, mi-a fost şi prieten si călăuza. Din cartea de povesti , am învatat, când eram copil, sa visez, sa sper, sa gandesc ca viitorul meu va fi ca în povestile ce mi le citeau parintii.
Una dintre cele mai importante competente pe care noi, ca oameni,  trebuie sa le dezvoltăm este, fara nici o indoiala, cititul.
De-a lungul timpului cartile s-au dovedit cele mai bune prietene ale omului, lasandu-l pe acesta sa se adapte la izvorul nesecat de intelepciune ascuns intre copertele lor. De fiecare dată l-au întâmpinat cu paginile deschise pe doritorul avid de cunoastere.
Dar cum putem sa âi facem pe copii sa citeasca o carte?
Întotdeauna îmi amintesc de cuvintele bunicului meu, spunîndui-le mamei mele
„mai fata, sa stii ca copilul va face precum vede în casa, si lucruri bune si lucruri rele. Se ghideaza dupa parinti”.

De mic am obtinut aceasta deprindere, se pare ca este ereditara, si chiar si astazi mai citesc cartile de povesti, făcându-mi astfel o viata mai vesela, precum piticii din cartea Alba ca zapada.
Un lucru usor de facut,si  care ar putea fi startul spre citit al copilului tau, este sa cititi cu voce tare cartea cu povesti, preferata de el. Cititul povestilor la ceas de seara, în timp ce Mos Ene vine pe la gene, este un moment unic pentru o povestioara cu zmei si printese.
În ajutorul parintilor a venit si
  Editura All,
 cu o bogata colectie de carti pentru copii. O carte de aventuri care i-ar putea trezi curiozitatea celui mic, este si
Pisicile războinice– În inima padurii de Erin Hunter. O carte plina de suspans, cu un clan de pisoi visatori si curajosi, unde motanul roscovan se afirma ca cel mai viteaz si iscusit luptator.

Chiar si volumele 1 si 2 din OKSA POLLOCK pot dezvolta copilului , o viziune curata a viitorului, de luptator pentru speranta, asa cum este si neînfricata Oksa.

 Citindu-i o carte din aceasta colectie, poti creea între copilul tau si personajele din poveste, o relatie,putându-se regasi în personajele lecturii, totodata traind sentimentele povestitorului.
Pentru a apropia copilul de universul cartilor si al lecturii, nu este suficient doar sa iei o carte in mana, sa o deschizi, sa incepi sa ii citesti si atat.
 O pondere importanta in cultivarea pasiunii pentru citit o are si modul in care ii lecturezi zilnic povestile si te asiguri ca sunt cat mai interesante pentru el.
Daca vrem ca micutii sa le placa lectura, ar trebui sa fim noi consumatori constanti de literatura.
 Datii copilului sansa de a descoperi placerea lecturii.
 Seria de carti PIXI  este conceputa special, pentru cei ce învata sa citeasca.
   
Ce se întâmpla de fapt atunci când citesti o carte? Răspunsul este…. traiesti. Atâta timp cât îti permiţi asta, cât nu încerci să te convingi ca e o activitate complet plictisitoare, că nu ai rabdare, ca mai bine ti-ai petrece timpul pe internet sau la tv. Trebuie sa îi dai o sansa, o sansa din inima. Îti garantez ca atâta vreme cât îti vei permite sa traiesti în povestea pe care o citesti, experienta ta de viata se va îmbunatati considerabil. Nici nu conteaza daca povestea e buna sau rea, importanta e orice emotie, orice sentiment pe care îl poti avea. Sufletul tau cu siguranta va aprecia asta.
Eu personal consider cititul o hrana pentru suflet. Mi-am dorit întotdeauna sa acumulez experienta, să trăiesc intens, sa simt lucruri care să îmi umple întreaga mea fiintă, asa ca singurul lucru pe care l-am putut face a fost să citesc.
 
Arta de a citi, consta, în mare parte ,din a ajunge la o mai bună înţelegere a vieţii în urma întalnirii cu o carte.
Andre Maurois

Articol scris pentru proba 11 din super spring 2014

Acest articol a fost publicat în CONCURSURI și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *