Hiperfosfatemia,un calvar in viata pacientului dializat

Incepand cu acest articol aduc la cunostinta tuturor celor care nu cunosc sau celor care sunt interesati,  asa numitele efecte adverse ale tratamentului insuficientei renale.Stim bine cei aflati in aceasta cauza, ca trecand timpul, anumite functii ale organelor interne isi deterioreaza functia.
Una dintre aceste dereglari este si modificarea  metabolismului fosfocalcic sau osteopatia uremică.
 Afectarea echilibrului fosfocalcic metabolismului vitaminei D, a functie PTH şi schimbările scheletului constituie o modificare majora a uremiei
Micşorarea nivelului de Ca în sânge şi majorarea de P conduce la creşterea secreţiei PTH. Pentru a mobiliza echilibrul, la o insuficienta renala cronica avansată se menţine constantă hipocalcemia, hiperfosfatemia şi hiper-PTH. Prin urmare PTH va extrage calciu din oase pentru a mări concentraţia lui în sânge. Scăderea sintezei de 1,25 (OH) 2D3 la nivel renal va conduce la scăderea reabsorbţiei de calciu în intestine şi alterarea oaselor, miopatie proximală, alterarea colagenului osos. Deoarece PTH nu poate reacţiona asupra oaselor, va creşte această rezistenţă şi sinteza PTH va continua. In oase se va dezvolta osteomalacia.se caracterizează prin rarefierea fibrei osoase. Clinic, in oase vor fi resimţite dureri profunde, la nivelul şoldului, în genunchi, picioare; Fracturi spontane, necroze şi ulceraţii cutanate la nivelul degetelor; Prurit; Miopatie proximală, oboseală musculară la picioare; Calcificări corneene; Anemie refractara la eritropoitielina recombinantă; Artrite, rupturi spontane de tendoane,deformaţii scheletice, întârzierea creşterii, mai ales la copii. La examenul radiologic se pot observa o formare de os nou pe perios, chisturi osoase- osteoscleroza.Se mai pot depista si  depuneri de calciu extraosos – la nivelul vaselor, periarticular, viscerale în cord, plamani şi rinichi.
Asadar, consider ca hiperfosfatemia, este o dereglare a organismului care iti poate scurta cursul vietii dar care poate fi mentinut in valorile normale.Ca si pacient cu insuficienta renala, am reusit timp de 12 ani, sa mentin fosforul si PTH-ul la valori normale pentru un dializat.Cu un fosfor cu o medie de 3,5 si un PTH de 190, ma consider un norocos fara de dureri…..cel putin pina in momentul actual.
Dar sa va spun unele dintre micile mele secrete care imi sunt de folos in lupta cu PTH-ul.In fiecare dimineata, si cred ca sunt deja vreo 8 ani, am luat o doza de gemoderivat de coacaz negru si o monodoza de gemoderivat de sanger.Coacazul negru este util in reglarea de hormomni tiroidieni si paratiroidieni, crescand secretiei glandei suprarenale, iar singerul, fluidizeaza sangele si fortifica muschiul cardiac, astfel inima pompeaza fluent spre vasele coronare si glanda paratiroida isi mentine functia la capacitate optima.Consider Gemoterapia, o ramura principala in medicina fitoterapeuta.Dar in afara de gemoterapie am mai folosit, tot in fiecare dimineata…..si seara, innainte de masa cu o jumatate de ora, cate o
Spirulina
de 1000 mg.O alge care poate aduce in organism mineralele care sunt indepartate prin dializa[vitamina B1, B6, zinc, fier, vitamina a, etc].Este si un bun energizant, eliminand starile de oboseala si stres.
Acestea sunt unele din micile mele secrete care imi dau forta de a putea lucra mai bine de 12 ore pe zi si sa pot face sport cel putin o jumatate de ora in fiecare zi.Va astept in sectiunea comentarii si cu alte „trucuri” de a conduce boala.

Acest articol a fost publicat în DIALIZA RENALĂ și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *