Afectarea glandelor paratiroide, o posibila cauza a durerilor osoase

Boala glandelor paratiroide este numita Hiperparatiroidism. Hyperparathyroidismul este o boală a glandelor paratiroide … Prea mult hormon paratiroidian, este produs de o hiperactivitate a glandei paratiroide. Nu există nici o altă boală, care sa fie atat de usor de vindecat, care are un impact enorm asupra sanatatii pacientului si calitatea vietii lor. Hiperparatiroidismul se produce atunci cand unul (sau mai multe) dintre cele patru glande paratiroide dezvolta o tumoare si se comportă necorespunzător, creeand in mod constant un exces de parathormon. Se va observa la un examen medical,  cauna dintre glandele paratiroide se dezvolta intr-o tumora si face prea mult hormon paratiroidian, care se transmite la  oase si elimină calciul din ele. Această tumoră afacut sa  piarda mecanismul său de control si face cantităti mari de hormon paratiroidian. Astfel, chiar si atunci cand nivelul de calciu din sange este ridicat – in cazul paratiroidei nu ar produce nici un pic de hormon – una dintre glande preia functia celeilalte, astfel se poate regla producerea de hormon in conditii optime.Hiperparatiroidismul face ca in doi trei ani, prin depunerile de calciu pe vasele capilare si pe vasele mari, pacientul sa devina uneori imobilizat la pat. Alte ori se poate merge 10 ani, fără a provoca probleme prea multe, altele decat oboseala, memorie proastă, pietre la rinichi si osteoporoza.
Care este cauza de producere in exces a hormonului paratiroidian?
Principala cauza de producere in exces a hormonului este dezvoltarea la nivelul glandelor paratiroide a unei tumore benigne[un adenom paratiroidian].Toate aceste tumori sunt benigne, nu canceroase, dar cu toate acestea provoaca daune majore in organism, deoarece induce un nivel crescut de calciu in sange care distruge incet o serie de tesuturi.Un adenom paratiroidian este de marimea unui bob de orez, ajungand uneori la marimea unei masline.Aceasta suferinta, adenomul, poate fi vindecat prin extirparea lui.Se poate trai normal cu celelalte glande paratiroide ramase, care pot prelua si functia glandei extirpata.Aceste tumori creaza in mod constant hormoni  paratiroidian, care extrage calciul din oase si face ca nivelul de calciu din sange sa creasca.Un nivel normal de hormon paratiroidian[PTH] este cuprins intre 65 si 150. Atunci cand pacientii au niveluri de PTH de peste 200, este pentru că tumora lor este foarte veche (de obicei, acest lucru înseamnă mai mult de 10-12  ani] iar tumora este compusa din multe celule.
Cred ca ar fi important sa intelegi cateva notiuni despre calciul din sange:
1- nu este niciodata normal sa ai un nivel crescut de calciu in sange
2- de obicei un calciu marit dovedeste ca o glanda paratiroida este afectata, rar se intampla sa fie si alta cauza.
3- o glanda paratiroida rea….este o tumora.Este o tumora benigna, nu este cancer, dar este o tumora.
4[ de obicei extirparea unei tumore va dura aproximativ 30 minunte, daca vi se spune ca dureaza 2-3 ore, ar fi bine sa mai cereti parerea si altui specialist
5- scoaterea glandei afectate va face ca nivelul de calciu sa revina la normal intr-un interval scurt de timp[aproximativ cateva zile]
 De fapt, cele mai frecvente simptome pentru pacientii cu boală paratiroidiana sunt legate de creier,oase  si includ depresia si lipsa de energie!  Când oasele sunt expuse la niveluri ridicate ale hormonului paratiroidian pentru mai mulți ani acestea devin fragile și mai predispuse la fracturi.  Un alt mod in care hormonul paratiroidian actioneaza pentru a creste nivelul de calciu din sange, este prin influenta sa asupra intestinelor. Sub prezenta a hormonului paratiroidian mucoasa intestinului devine mai eficienta in  a absorbi calciu gasit in mod normal in dieta noastra de fiecare zi.
Sa nu uitam ca si in cazul pacientiloor cu insuficienta renala, hiperparatiroidismul este de tip secundar, declansat de o irigare sanguina insuficienta la nivelul paratiroidelor si de modificarea tuturor tesuturilor din organism.

Acest articol a fost publicat în DIALIZA RENALĂ și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *