PRURITUL UREMIC

PRINTRE CELE MAI SUPARATOARE SIMPTOME ALE PACIENTILOR DIALIZATI SE NUMARA SI MANCARIMEA DE PIELE,ADICA PRURITUL.SENZATIA DE MANCARIME A PIELII ESTE DATA DE STIMULAREA SUB UN ANUMIT PRAG AL RECEPTORILOR PENTRU DURERE ,REPREZENTANTI DE TERMINATII NERVOASE LIBERE SITUATE IN DERM.
PRURITUL POATE FI LOCALIZAT PE ANUMITE PORTIUNI ALE CORPULUI,CEL MAI ADESEA PE MEMBRE,SPATE ,PIEPT SAU GENERALIZAT.
ESTE MAI ACCENTUAT IN TIMPUL NOPTII,DAR POATE FI RESIMTIT SI PERMANENT,CHIAR SI IN TIMPUL DIALIZEI,IAR PE ALTII II POATE CALMA IN ACEST TIMP.
SUNT FACTORI CARE AGRAVEAZA SENZATIA DE MANCARIME IN MOMENTUL IN CARE SE INCALZESC,TRANSPIRA SAU SUNT STRESATI,DAR FACTORI CARE AMELIOREAZA ACEASTA SENZATIE DE MANCARIME ,CUM AR FI VENTILATIA SAU DUSURILE RECI.
SUNT 2 IPOTEZE LA ORA ACTUALA,CARE INCEARCA SA EXPLICE CE DECLANSEAZA PRURITUL UREMIC:
-UNA SE REFERA LA ACTIVITATEA SISTEMULUI IMUN,PRIN ACTIVAREA CU PRECADERE A UNUI TIP DE CELULE DIN SANGE SI ANUME LIMFOCITELE-LTH1.
ACESTEA DECLANSEAZA PRODUCEREA UNOR SUBSTANTE CU EFECT DE STIMULARE A INFLAMATIEI(INTERLEUKINA 6,PROTEINA C REACTICA) SI DECI,A RECEPTORILOR NERVOSI DIN PIELE SENSIBILI LA ACESTEA;
-A DOUA SE REFERA LA MODIFICAREA SISTEMULUI OPIOID ENDOGEN(CEL ENDORFINIC,PROPRIU ORGANISMULUI NOSTRU,CARE CONTRIBUIE LA PERCEPTIA DURERII),CARE CONSTA IN STIMULAREA ANUMITOR RECEPTORI DI CREIERUL NOSTRU,IN DAUNA ALTORA CE PRODUC AMELIORAREA DURERII.
PE LANGA ACESTE MECANISME,TREBUIE SA MAI LUATI IN CONSIDERARE SI ALTI FACTORI CARE DUC LA PRURIT SI ANUME:
-PRODUSUL FOSFO-CALCIC CRESCUT,ASOCIAT CU VALORI CRESCUTE ALE PARATHORMONULUI (PTH) LA MAJORITATEA PACIENTILOR CARE ACUZA MANCARIMI ALE PIELII;
-HISTAMINA-O SUBSTANTA ELIBERATA IN PIELE DE NISTE CELULE NUMITE MASTOCITE,CU ROL DE ALERGIE;
-PIELEA USCATA(XEROZA) CARE FACILITEAZA PERCEPTIA MANCARIMII;
-OPTIMIZAREA EFICIENTEI DIALIZEI,CARE SA PERMITA ELIMINAREA  CAT MAI  BUNA A TOXINELOR;
-ANUMITE TOXINE UREMICE,MULTE INCA NEINDENTIFICATE,CE SE ELIMINA MAI GREU PRIN DIALIZA;
-AMELIORAREA STATUSULUI NUTRITIONAL AL PACIENTILOR,CARE SA PERMITA O ACTIVITATE CAT MAI ECHILIBRATA A SISTEMULUI IMUNITAR SI A CELUI ENDORFINIC;
-CONTROLUL CAT MAI BUN AL NIVELULUI DIN SANGE AL IONILOR DE CALCIU,A FOSFATILOR SI A PARATHORMONULUI;
-FOLOSIREA UNOR MEMBRANE CAT MAI BIOCOMPATIBILE(CUM SUNT CELE DIN HELIXONA SI POLISULFONA),ASTFEL INCAT SA STIMULAM MAI PUTIN SISTEMUL IMUN SI SA PROVOCAM INFLAMATIE IN GRAD CAT MAI REDUS.

TRATAMENTELE SISTEMICE ALE PRURITULUI UREMIC INCLUD:

1.EXPUNEREA LA RAZE ULTRAVIOLETE CU SPECTRU LARG,DAR NU MAI MULT DE 8-10 EXPUNERI IN DECURS DE 3 SAPTAMANI
2.MEDICAMENTELE ANTIHISTAMINICE SUNT FOLOSITE DE MULTA VREME,REDUC EFECTELE ELIBERARII DE HISTAMINA IN PIELE DAR CA EFECT SECUNDAR STIMULEAZA SOMNUL,CONTRIBUIND  LA AMELIORAEA TULBURARILOR ACESTUIA
3.MEDICAMENTE SPECIFICE TRATAMENTULUI NEUROPATIILOR PERIFERICE CUM AR FI GABAPENTINA,DAR CARE POATE DA AMETELI SI SOMNOLENTA SI SE IA DOAR CU RECOMANDAREA MEDICULUI
4.SE MAI STUDIAZA SI ALTE SUBSTANTE IMUNOMODULATOARE,CUM AR FI TALIDOMIDA,CARE AMELIOREAZA PRURITUL,DAR ARE SI UNELE EFECTE TERATOGENE,CUM AR FI MALFORMATIILE CONGENITALE.

ASADAR NE RAMAN LA INDEMANA URMATOARELE:
-O DIALIZA DE CALITATE CAT MAI BUNA;
-UTILIZAREA DE MEMBRANE CAT MAI BIOCOMPATIBILE;
-INGRIJIREA SI HIDRATAREA TEGUMENTELOR;
-TRATAMENTUL CU MEDICAMENTE ANTIHISTAMINICE SAU SUBSTANTE CU ROL IN TRATAMENTUL NEUROPATIILOR PERIFERICE;
-ADOPTAREA UNEI DIETE CARE SA NE FEREASCA DE EXCESELE DE FOSFOR SI CALCIU,DAR SA NE ASIGURE O NUTRITIE SI O IMUNITATE ECHILIBRATA.

Acest articol a fost publicat în DIALIZA RENALĂ și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *