Plangerea facuta astazi catre Institutul de urologie si transplant renal Cluj

Astazi pe 27 septembrie domnul Emanuel Ungureanu,presedintele Asociatiei Pentru solidaritate si empatie Claudia Safta, a depus o plangere penala impotriva institutului de urologie si transplant renal condus de dr Mihai Lucan.A mai fost inclusa in aceasta plangere si Agentia nationala de transplant condusa de Dan Luscalov, presedintele acestei agentii care e finantata din bani publici.Luscalov este si medic in sectia de transplant condusa de dr Lucan.Plangerea este facuta pentru a putea afla si de a informa publicul interesat daca actorul Arsinel a prmit rinichiul meritat dupa numai trei zile de cand a fost luat in evidenta de catre dr Mihai Lucan.Aceasta zi este semnificata si de implinirea la un an de cand Adina bleotu a trecut in nefiinta asteptind pe lista un rinichi fara ca dl Lucan sa o primeasca macar pentru un consult.
Aici va citez plingerea facuta catre parchetul de pe langa judecatoria cluj:

”Către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj,

Subscrisa, Asociația pentru Solidaritate și Empatie Claudia Safta cu sediul în Cluj-Napoca, str. Magaziei nr.28, reprezentată legal de Ungureanu Emanuel Dumitru în calitate de Membru Consiliu Director, CNP 1780312335068, legitimat cu CI seria KX nr. 905121 formulez
Plangere penală
pentru infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prevăzută de articolul 246 Cod Penal și infracțiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, prevăzută de articolul 247 Cod Penal, împotriva:
1.Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal,  cu sediul în Cluj-Napoca, str. Clinicilor 4-6
2.Agenției Naționale de Transplant, cu sediul în București, Sector 1, str Constantin Caracas nr 2-8, etaj 4
În fapt
La sfârșitul lunii august 2013, opinia publică din România a fost informată printr-o conferință de presă organizată de conducerea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, de faptul că Alexandru Arșinel a efectuat un transplant renal de la un donator în moarte cerebrală.
Aceasta i-a contrariat pe membrii asociației, care sunt tineri cu insuficiență renală cronică, tratați prin hemodializă de trei ori pe săptămână. Aceștia își așteaptă ani de zile rândul pe lista de așteptare, fiind nevoiți ca în acest interval să meargă de trei ori pe săptămână, cu salvarea, la un centru de dializă, stând patru ore pe un pat, conectați la un aparat.
Anul trecut, o tânără studentă la medicină, care nu împlinise 20 de ani, a părăsit această lume, după ce efectuase 7 ani dializă, în așteptarea unui transplant. Ea se numește Adina Bleotu. La fel ca ea, nu au avut șansă la viață alți copii și tineri, Adina Fiț, Ligia Bulzan, Livia Stanciu, Sabina Cucoș, Iulian Pașca, Maria Miculaiciuc,Gheorghe Șofroniciu.
În prezent, o tânără din Bistrița, Gabriela Miciu face dializă de 10 ani, nereușind în acest timp să facă un transplant renal funcțional. În aceeași situație se află și Viorel Bora, verișorul Gabrielei sau Valentin Clampariu din Alba Iulia, care are 22 de ani și face dializă de 14 ani, neprimind nici el în acest interval o șansă la viață.
În schimb Alexandru Arșinel, care nu a făcut nici o zi de dializă, după trei zile de la înscrierea pe lista de așteptare a efectuat un transplant renal.
Am exprimat într-o scrisoare deschisă, publicată pe site-ul on-line Știri de Cluj, (http://www.stiridecluj.ro/social/domnule-arsinel-daca-aveati-70-de-ani-si-nu-erati-un-vip-nu-ati-fi-primit-acel-rinichi-scrisoare-deschisa-emotionanta) în data de 31.08.2013,  suspiciunile, nemulțumirea și frustrarea acestor tineri, cu privire la condițiile în care a efectuat transplantul Alexandru Arșinel.
Există indicii de tratament preferențial acordat lui Alexandru Arșinel, de nerespectarea procedurilor legale care trebuiesc aplicate în astfel de cazuri.
Prin aceasta, s-a creat și o situație de inferioritate, de discriminare față de alte persoane care nu sunt VIP-uri.
Deși intervenția a avut loc la Cluj, la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, consider că trebuie să răspundă și Agenția Națională de Transplant, care are atribuții exprese în domeniu. Această agenție monitorizează și finanțează întreaga activitate de transplant, supraveghează și coordonează fiecare acțiune de prelevare și transplant de organe și mai ales, furnizează informații de interes public cu privire la toate problemele care apar în acest domeniu.
Solicit să se efectueze acte de cercetare penală, să fie prezentate toate documentele care au stat la baza acestui transplant, să fie audiate toate persoanele implicate, pentru a se aplica articolul 191 aliniat 2 Cod Penal privind răspunderea penală a persoanei juridice sau a persoanei fizice care a contribuit la săvârșirea unei infracțiuni.
În drept
-Legea nr. 25/2006 modificată prin legea nr. 71/2011  – titlul VI – Efectuarea prelevării și transplantul de organe
-Ordonanța de  Guvern nr. 79/2004 privind Agenția Națională de Transplant
-Legea nr. 17/2001 privind ratificarea Convenției Europene pentru Protecția Drepturilor Omului și a Demnității Ființei Umane față de aplicațiile biologiei și medicinei
În probațiune
1.Anexez articolele din mass-media.
2.Solicit audierea persoanelor care răspund de efectuarea transplantului în cazul Alexandru Arșinel.
3.Solicit audierea, în calitate de martori, a persoanelor care solicită un astfel de transplant, conform procedurilor.
                   Asociația pentru Solidaritate și Empatie Claudia  Safta,  reprezentată prin Ungureanu Emanuel Dumitru în calitate de membru Consiliu Director  Cluj-Napoca,            
 27.09.2013”
    Si nu innainte de a incheia articolul as mai preciza ca dl Lucan se cam incurca in declaratii.Spune la un post de televiziune,cenzurat, ca Arsinel a fost inscris din luna iunie.Acest lucru il incomfirma pe cel in care au zis ca a fost inscris innainte ciu trei zile de primirea rinichilui.Dr Lucan nu a acceptat ca la acel post tv sa intre in direct dl Emanuel Ungureanu.
Incet,incet apar si marturii ale pacientilor care au facut transplant la dr Lucan spunind si cati bani au dat si cat timp a mers rinichiul.unul  din aceste cazuri este al unei tinere care declara ca a dat 3 000 de marci germane la toti medicii.A dat cam 1000 de marci doctorului Lucan si i-a luat.

”Am făcut transplantă cu donator de la tata și a durat doar 3 ani și jumătate. În 1995 se făceau mai puține analize și transplantul a ținut o perioadă poate mai redusă”, a declarat Delia.Ea mai spunea ca in anul 1995 se mai facea si o masa festiva innaintea transplantului la care participau toate cadrele medicale,inclusiv asistenti. Tatal tinerei a declarat ca a dat bani tuturor medicilor:
 ”Am dat plicuri. in total cam 3000 de mărci germane. Profesorului Mihai Lucan i-am dat intre 500 – 1000 de mărci germane. Nu mi-a cerut banii, dar asa se stia că trebuie să plătim. A luat banii”.El a precizat că medicii si asistentele participau la masa festivă cu ocazia transplantului, dar el era in salon operat. ”Veneau si mancau ce aduceam noi. cumparam suc si mancare. Noi nu participam că eram operați”, a mai spus acesta.Declaratiile au fost facute la comferinta de presa sustinuta de domnul Emanuel Ungureanu.Speram ca parchetul de pe langa judecatoria Cluj sa isi faca datoria si sa aplice legea democrata[fara mita].

sursa articol

Acest articol a fost publicat în DIVERSE, Transplantul renal și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *