ALIMENTATIE IN INSUFICIENTA RENALA

Daca rinichiul este suferind, organismul nu mai poate scapa de o multime de elemente
provenite din alimentatie. Sa trecem impreuna in revista cateva sfaturi legate de dieta
bolnavului de insuficienta renala cronica.
Suntem niste mari „pungi de apa” – la nastere avem 65% apa, procent care va scadea pe masura ce
imbatranim. Pentru ca aceasta punga sa nu „plesneasca”, sau sa se dezumfle peste masura, cineva
trebuie sa stea in permanenta cu ochii pe ea! Acel cineva este rinichiul, un organ foarte sfios, dar
extraordinar de competent si important pentru o buna functionare a organismului.
El are rolul de degustator-sef, fiind cel care urmareste atent concentratia in sange a foarte multor
constituenti. Este principalul partener al ficatului in detoxifierea organismului.
Problemele incep sa apara cand, dintr-un motiv sau altul (infectie, diabet, hipertensiune avansata,
pietre care nu permit eliminarea urinei, etc.), rinichii nu mai functioneaza eficient si apare
insuficienta renala. Capacitatea rinichilor de a elimina eficient excesul de apa, electoliti, uree si alti
produsi de metabolism este alterata. Iata cum trebuie sa se modifice alimentatia ta pentru a oferi
organismului suficienta energie, fara a forta rinichiul slabit.
Schimbarea alimentatiei
Imbolnavirea rinichiului impune modificari importante ale alimentatiei, pe care le vei face la
recomandarea medicului curant, fara al carui acord nu vei lua nici un fel de supliment sau
medicament (marea lor majoritate avand eliminare renala). Toate schimbarile descrise mai sus sunt
recomandate in insuficienta renala cronica, ele fiind total nepotrivite in alte afectiuni cum ar fi, de
pilda, litiaza renala (tendinta de a face pietre la rinichi).
Calciul si fosforul
Fosforul se acumuleaza in sange si determina mobilizarea calciului din oase, cu care se va combina
depunandu-se in tesuturile moi ale organismului. Epurarea renala extracorporala (dializa) va scoate
ceva fosfor, dar el va continua sa se adune intre sedintele de tratament. Medicul il va monitoriza
atent (masurandu-l cel putin o data pe luna).
Cand se depaseste normalul (6 mg/dl), medicul va recurge la diverse masuri pentru a scadea nivelul
sanguin al fosforului: iti va prescrie tablete de calciu asociate sau nu cu medicamente care vor lega
fosforul din organism si ii vor grabi eliminarea.
Evita cu regularitate sursele alimentare bogate in fosfor: derivate lactate, broccoli, sparanghel,
cartof dulce, porumb, mazare, fasole, peste (crap, sardine, creveti, etc.), organe (ficat de pasare,
ficat de vaca, plamani, etc.), nuci, alune, germeni de grau, drojdii, produse de brutarie din faina
integrala, tarate.
Proteinele
Proteinele, aramizile folosite la cresterea, repararea si intretinerea tesuturilor, nu trebuie
consumate in cantitate mare. Produsul final de degradare a proteinelor este ureea, o substanta care
nu mai poate fi epurata eficient de rinichiul suferind.
Acumularea ureei duce la o serie de tulburari: oboseala, pierderea poftei de mancare, dureri
abdominale, tulburari de gandire, etc.
Medicul va urmari atent atat nivelurile sanguine ale ureei si creatininei, cat si proteinele totale si
albumina din sange pentru a vedea care este starea de nutritie a pacientului. Daca albumina este
mica, bolnavul are o „balanta proteica negativa” (pierde mai multe proteine decat asimileaza).
Proteinele de calitate se gasesc in sursele animale: pestele, carnea, ouale, produsele lactate.
Vitaminele
Alimentatia iti va aduce din abundenta vitaminele liposolubile (A, D, E, K), vitamina D fiind uneori
suplimentata in functie de nivelurile sanguine ale calciului, fosforului si hormonului paratiroidian.
Vei avea nevoie sa fie suplimentate vitaminele hidrosolubile: vitamina C si cele din grupul B (B1, B2,
B3, B6, B12 si acidul folic).
Anemia se intalneste frecvent la cei suferinzi de insuficienta renala cronica. Aceasta poate fi
combatuta cu ajutorul suplimentelor de fier, acid folic, vitamina B6 si B12. Cu siguranta, medicul iti
va prescrie o reteta pentru a le cumpara de la farmacie.
Lichidele
Pe masura ce insuficienta renala se agraveaza, rinichiul isi pierde capacitatea de a elimina apa.
Medicul iti va spune exact cata apa ai voie sa bei in functie de cat de multa urina elimini in 24 de ore,
de cantitatea de sodiu din dieta si de prezenta sau lipsa insuficientei cardiace congestive (bolile
renale predispun la aparitia bolilor de inima).
Sodiul
Daca ne place sa mancam foarte sarat, in tesuturi vom avea mai mult sodiu, care va trage apa dupa
el ducand la „impastarea” cu apa (edemul) a spatiului dintre celule. Fata este mai „buhaita”, gleznele
se umfla si asa mai departe. Daca rinichii nu mai functioneaza normal, chiar si cu un aport normal de
apa si sodiu, tot vor aparea probleme.
Evita produsele cu un continut ridicat de sodiu: branza sarata, pastrama, conservele in saramura,
maslinele, semintele, cuburile de bulion, supele la plicuri, mezelurile, carnatii, micii, chili, aromele
pentru gratar, chips-urile, biscuitii sarati, sosurile, gratarele, fast-food-urile). Foloseste arome si
condimente in locul sarii de bucatarie. Redu la maximum folosirea conservelor de orice fel, chiar si a
alimentelor congelate.
Potasiul
Potasiul joaca un rol foarte important in organism, fiind esential pentru transmiterea impulsurilor
nervoase, pentru o buna functionare a inimii, a muschilor si a multor alte mecanisme fiziologice.
Nivelul sau in sange este atent monitorizat de rinichi si cand se afla in exces va fi eliminat in urina.
In insuficienta renala, insa, acest lucru nu se mai intampla. Trebuie evitate alimentele bogate in
potasiu: piersici, avocado, banane, pepene galben, mango, portocale, papaya, prune, stafide si alte
fructe uscate, broccoli, andive, ciuperci, rosii, varza de Bruxelles, cartofi, cafea, ciocolata, ceai, nuca
de cocos si nuci.
Le poti inlocui cu altele mai sarace in potasiu: mere, visine, afine, mure, zmeura, capsuni, struguri,
mandarine, pere, pepene rosu, ananas, morcovi, varza, porumb, castraveti, ceapa, patrunjel, ridichi
si salata. Fructele si legumele conservate contin mai putin potasiu decat cele in stare proaspata.Toate alimentele contin potasiu,cat de putin,dar tot il au.

Acest articol a fost publicat în DIALIZA RENALĂ și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *