CUM SE REALIZEAZA DIALIZA?

Hemodializa presupune utilizarea mai multor elemente.

Înaintea începerii tratamentului, doua ace sunt introduse în fistula, astfel încât sa permita sângelui sa parcurga circuitul de hemodializa (fig.1). În timpul tratamentului, o parte a sangelui este preluat din fistula si trimis spre dializor(fig.2) printr-un sistem de tuburi numit linii de sange, cu ajutorul pompei de sange, al aparatului de hemodializa(fig.3).

  Deoarece adultul normal are aproximativ 4,5 litri de sange in corp,el poate tolera cu usurinta aceasta mica cantitate in afara corpului(aproximativ 200ml). Dializorul contine un manunchi de tuburi subtiri,numite capilare create dintr-un material special care permite filtrarea apei si a toxinelor. Alte substante cum ar fi celulele sangvine si proteinile sunt retinute.

Sangele circula prin interiorul capilalelor iar o solutie numita dializant(cu o compozitie similara cu a plasmei sangvine)circula prin exteriorul capilarelor. În timpul acestui proces,are loc dializa. Pe masura ce sangele trece prin dializor,dializantul preia toxinele care sunt eliminate din sange. La sfarsitul tratamentului,dupa ce sangele a fost reintrodus din circuitul de dializa,sunt indepartate acele din fistula.

Acest articol a fost publicat în DIALIZA RENALĂ și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la CUM SE REALIZEAZA DIALIZA?

  1. nicolae76 spune:

    asa mai merge.Sa mai continui ca este f bine si interesant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *