CALORIILE,POTASIUL,SODIUL,FOSFORUL

CALORIILE
Principiile alimentare enumerate anterior sunt transformate de catre organism in energie.necesarul caloric este diferit de la un pacient la altul,nu numai in functie de varsta si de greutatea corporala ,ci si in functie de cat de activ este(de exemplu un pacient de 70 de kg foarte activ va avea nevoie de mai multa energie decat un pacient cu aceeasi greutate dar care este implicat in putine activitati pe parcursul zilei).Alimentele consumate contin si saruri minerale.Trebuie sa acordati o atentie deosebita sodiului,potasiului si fosforului.
POTASIUL
Potasiul se gaseste in cantitati mari in celule si in cantitati mai mici in sange.El contribuie la functionarea normala a muschilor si nervilor si la reglarea batailor inimii.Dializa elimina exesul de potasiu din sange,insa acesta se acumuleaza intre sedintele de dializa.Daca potasiul depaseste limita normala maxima va poate pune viata in pericol.Pot sa apara unele simptome cum ar fi:oboseala musculara,furnicaturi in maini,picioare si in jurul gurii precum si batai neregulate ale inimii.Potasiul are o influienta foarte mare asupra activitatii inimii,putand cauza probleme majore.Potasiul se gaseste in majoritatea alimentelor,de aceea trebuie sa aveti grija sa:
-nu depasiti cantitatea maxima de potasiu(prescrisa de medic) pe zi;
-sa evitati anumite fructe(banane,kiwi,fructe uscate) care contin mult potasiu;
-sa consumati cantitati reduse din alte fructe cu continut mare de potasiu(ex. mancati o jumatate de para in loc de una intreaga;mancati o cantitate mica de pepene verde,cirese,struguri sau potocale)
-cartofii si alte legume trebuie lasate in apa cateva ore dupa decojire,aruncati apa si apoi preparati.
SODIUL
Sodiul se gaseste in mod natural in toate alimentele.Cand se combina cu clorul,formeaza sarea de bucatarie.O diete cu prea multa sare,mai ales la pacientii care urineaza putin sau deloc duce la terinerea apei in organism,ceea ce determina umflarea picioarelor,cresterea in greutate,hipertensiune arteriala,dificultati de respiratie,iar pe termen lung la insuficienta cardiaca.Pentru a evita sodiul si pt a mentine gustul mancarii,puteti apela la urmatoarele trucuri:
-sa evitati alimentele prelucrate(conserve,cascaval,branza topita,mezeluri) acestea ar trebui oricum evitate pt ca au si un continut mare de fosfor;
-adaugati alte condimente fara sare care pot compensa gustul mancarii(cimbrisor,busuioc,sofran)
FOSFORUL
Datorita bolii de rinichi,in sange ramane mai mult fosfor decat este nevoie.Acesta stimuleaza producerea unui hormon in glandele situate in regiunea gatului-paratiroidele.Acest hormon afecteaza sanatatea oaselor.Calciul „pleaca” di oase si se depune in alte organe,inclusiv in vasele de sange.Tulburarile mentionate se produc in ani de zile,iar pacientul nu simte nimic in acest timp.Ca o prima masura,ar trebui evitate alimentele bogate in fosfor.Fosforul este si un excelent conservant alimentar,asa ca exista in cantitati foarte mari in conservele de orice fel,in branza topita,cascaval,mezeluri,cola sau praful de copt.De cate ori aveti posibilitatea,alegeti alimentele proaspete,neprelucrate.

Acest articol a fost publicat în DIALIZA RENALĂ și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Demonstraţi că nu sunteţi un robot *